Senát o nominaci JUDr. Šámala na ústavního soudce rozhodne asi v lednu

Senát o nominaci předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala na post ústavního soudce rozhodne pravděpodobně do konce ledna. Čas na to má ale do 17. února 2020. Profesor Šámal by měl u Ústavního soudu obsadit místo po Janu Musilovi, který před rokem rezignoval ze zdravotních důvodů.

Na Šámalovu odbornost poukázal v nominačním dopise i prezident Miloš Zeman. „Jeho dosavadní odborná praxe s konkrétními pozitivními výsledky a dlouholeté právní zkušenosti dávají záruku, že jde o nezpochybnitelného právního experta v oblasti trestního práva,“ uvedl prezident Zeman. Doktor Šámal je podle něj známou a respektovanou osobností, je schopen doplnit okruh specializací ústavních soudců a Musila může nahradit „plnou měrou“.

Pavel Šámal se kromě přípravy trestního kodexu podílel na zajištění členství ČR v EU a na činnosti Legislativní rady vlády. Je členem zkušebních komisí a univerzitních vědeckých rad, trestní právo vyučuje mimo jiné na právnických fakultách Univerzity Karlovy v Praze a Univerzity Komenského v Bratislavě.

Nejvyššímu soudu předsedá Pavel Šámal od roku 2015. Jeho nástupcem v čele této instituce by se měl podle jeho prosincového vyjádření stát některý ze současných členů soudu.

Soudce Ústavního soudu jmenuje prezident se souhlasem Senátu na dobu deseti let, přičemž ústava nezakazuje opakování mandátu. Ústavním soudcem se může stát bezúhonný český občan, který je volitelný do Senátu – tedy je mu nejméně 40 let. Musí mít vysokoškolské právnické vzdělání a musí být nejméně deset let činný v některé právnické profesi.

Zdroj: ČTK
Foto: redakce AD

 

Go to TOP