Sněmovna schválila zákon proti dvojímu zdanění s Tchaj-wanem

Sněmovna schválila zákon, který má zamezit dvojímu zdanění ve vztazích s Tchaj-wanem. Protože Česko s ohledem na politiku jedné Číny neuznává Tchaj-wan jako samostatný stát, bude mít kvůli zamezení dvojímu zdanění zákon místo standardní smlouvy. Nyní ho dostane k posouzení Senát.

Pro zákon hlasovalo 149 ze 168 přítomných poslanců napříč stranami. Proti schválení zákona hlasovali pouze poslanci KSČM.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové se očekává, že Tchaj-wan přijme obdobné vnitrostátní opatření jako česká strana. Náměstek ministerstva financí Stanislav Kouba řekl už v květnu členům sněmovního zahraničního výboru, že Česko tím, že neuzavírá mezinárodní smlouvu s Tchaj-wanem, říká, že ho dále jako stát neuznává.

Příjmy českých firem a lidí plynoucích z Tchaj-wanu, který je označován za jednoho z asijských ekonomických tygrů, jsou nyní zdaňovány v Česku bez ohledu na to, jestli podléhají zdanění v Tchaj-wanu. Daň zaplacenou na Tchaj-wanu si může poplatník pouze uplatnit jako výdaj. Zároveň příjmy osob, které jsou přihlášeny k placení daní na Tchaj-wanu a které získávají na území České republiky, podléhají zdanění v tuzemsku.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP