Předsedou pražského vrchního soudu by se mohl stát Luboš Dörfl

Novým předsedou pražského vrchního soudu by se mohl stát dosavadní šéf Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl. Zvítězil ve výběrovém řízení. Stávajícímu šéfovi soudu Jaroslavu Burešovi k 1. lednu příštího roku končí sedmileté funkční období.

Předsedy vrchních a krajských soudů jmenuje na návrh ministra spravedlnosti prezident republiky. Z funkce lze předsedu odvolat pouze na základě rozhodnutí kárného senátu.

Dörfl se stal šéfem ústeckého krajského soudu na podzim 2014. Předtím působil jako předseda senátu Vrchního soudu v Praze, kam přešel z pražského krajského soudu. Na ústeckém soudu se mu podle serveru podařilo práci soudců výrazné zrychlit.

Do výběrového řízení se hlásil ještě místopředseda Vrchního soudu v Praze pro trestní věci Jan Sváček. Na soudu působil od roku 2013, místopředsedou se stal loni v prosinci. Čtyři roky dříve kandidaturu na funkci šéfa trestního úseku vzdal po kritice některých senátorů a občanských iniciativ. Sváčkovi někteří politici a aktivisté vyčítali, že údajně zatajoval informace o své komunistické minulosti či navrhoval do funkcí soudců problematické lidi. V minulosti působil jako poradce prezidenta Václava Klause. Už dříve kritiku odmítl.

 

Zdroj: ČTK

Foto: redakce

Go to TOP