Poslanci posoudí v tomto týdnu zákony, které vrátil Senát

Poslanci posoudí tento týden senátní ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy. Budou také hlasovat o předlohách, které jim vrátil Senát. Jde například o krácení odměn placených obecních zastupitelů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu, o zavírání některých obchodů o vybraných svátcích a o možné rozšíření mírné tolerance alkoholu u vodáků i na cyklisty.

Žalobu na prezidenta by měli poslanci probrat ve čtvrtek, kdy by se ale také měly uskutečnit pravidelné interpelace na členy vlády. Žaloba je založena na tom, že Zeman podle jejích autorů poručuje svými skutky ústavu. Konkrétně prezidentovi vytýkají osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou. Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost a odmítl tvrzení, že by jeho kroky byly v rozporu s ústavou.

Aby se ústavní žaloba dostala k Ústavnímu soudu, na sněmovním plénu by pro ni musela hlasovat aspoň třípětinová většina, tedy nejméně 120 poslanců.

Poslanci by se měli vypořádat ještě s osmi z celkem 13 předloh, které jim vrátila horní komora. Sněmovna bude rozhodovat například o nové podobě zákona o regulaci prodejní doby ve větších obchodech, o dani z nabytí nemovitých věcí, lékové novele a dalších.

Do závěrečného schvalování by mohla Sněmovna poslat vládní návrh na zvýšení základního rodičovského příspěvku o 80 000 korun na 300 000 korun. Vyšší rodičovskou by měli podle předlohy dostávat od ledna rodiče novorozenců i dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek zrovna pobírat. Ve druhém čtení je také například novela zákona o právu na digitální služby.

Zářijová schůze dolní komory bude pokračovat 24. 9. odpoledne a skončit by měla v pátek 27. září 2019.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP