Speciální policejní tým bojující proti drogám zadržel letos 106 lidí

Speciální tým Krystal pražské policie, který se zaměřuje na boj proti drogovým dealerům, zadržel od začátku letošního roku 106 osob, z toho 104 dealerů drog. Tým rovněž zkontroloval 13 tisíc lidí.

Největší potíže s drogami jsou na Václavském náměstí v Praze a mezi nejčastěji zadržené drogy patří kokain a marihuana. Novinářům to 10. září 2019 řekli ředitel pražské policie Tomáš Lerch a šéf týmu Krystal Jan Kloubek.

„Tým Krystal vznikl jako reakce na vývoj trhu omamných látek. Zaměřili jsme se na samotný prodej drog, a to zejména na Václavském náměstí. Nezaměřovali jsme se na množství drog, ale na pachatele samotné,“ řekl Lerch.

„Do dnešního dnes bylo 48 akcí týmu Krystal. Jedná se o tým složený z různých skupin policistů jako je pořádková policie, tak kriminální a cizinecká policie,“ řekl Kloubek.

Zadržení dealeři jsou většinou cizinci, nejčastěji z afrických zemí. Řádově v deseti případech šlo podle Kloubka o občany České republiky. Než policisté dealera zadrží, určitou dobu ho sledují a zdokumentují jeho trestnou činnost. „Vždy, když dojde k zadržení, tak se jedná o prokázaného pouličního dealera, kdy už máme jak drogu, tak toho, kdo ji koupil, a máme to vše zadokumentováno,“ řekl Kloubek.

Při zadržení se musí policisté často utkávat s urostlými a fyzicky zdatnými dealery. „Mnoho z nich má kriminální zkušenost z jiných států, takže pokud k nim přijde policie, tak se snaží prát se s námi, nebo utíkají. Často se stane, že při zatýkání drogy spolknou, čímž se velice rychle změní v někoho, koho je těžké zadržet,“ popsal Kloubek. V minulosti se podle něj stalo, že pachatel měl u sebe i nabitý samopal.

Dealeři využívají k odkládání drog nejrůznější skrýše. Například v ulici Na Příkopě je dávali mezi cihly charitativní Akce cihla. Strkají je rovněž pod blatníky na kola aut nebo pod víčka nádrže.

Většina ze zadržených 104 pachatelů je podle Kloubka již odsouzena. „Polovina už byla řešena cizineckou policií a už se na našem území nenacházejí,“ řekl Kloubek.

Odborníci odhadují, že v České republice přibližně 48 tisíc drogově závislých a téměř tři čtvrtiny z nich užívají pervitin. Loni bylo podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky v ČR identifikováno 134 úmrtí pod vlivem drog.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP