Celníkům chybí pracovníci na šetření trestných činů

Celníkům, kteří prověřují trestné činy, chybí 70 až 80 pracovníků. Část lidí k nim přešla od policie, další z Vězeňské služby nebo finanční správy.

„Bohužel, tak jako policie, tak i celní správa má problémy obsazovat tato místa. Nabíráme lidi z vlastních zdrojů, máme nově nastoupivší z ostatních bezpečnostních sborů. Pro nás je to výhoda, protože znají trestní řízení. Snažíme se nabrat i nové příslušníky, zejména s právnickým a ekonomickým vzděláním, ale i s technickým zaměřením,“ popsal situaci šéf celníků Milan Poulíček.

Celní správa prověřuje trestné činy od roku 1997. Její kompetence v trestním řízení se od té doby rozšířily. Poslední tři roky funguje centralizovaná sekce pátrání, která usiluje o to, aby mohla vybrané trestné činy nejen prověřovat, ale i vyšetřovat po sdělení obvinění pachatelům, což nyní dělá policie. „Samozřejmě není dobře, když vyšetřování dělá jiný bezpečnostní sbor než prověřování. Ale to je realita, kterou nejsme schopni ovlivnit,““ řekl k tomu šéf pátrací sekce Robert Šlachta. Uvedl, že z policie k celníkům přešli někteří vyšetřovatelé, kteří působí jako koordinátoři trestního řízení a zkvalitňují materiály, jež celní správa předává policistům. Podle Šlachty se tak snaží celníci přetížené policii pomoci. Rozšíření pravomocí celníků dlouhodobě prosazuje ministerstvo financí, pod které spadají. Zásadně proti je však vnitro, které má v gesci policisty.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP