Vězni z otevřené věznice vycvičí budoucí vodící psy

Vězni budou se psy v neustálém kontaktu a naučí je základní návyky. Jde o první takový projekt v České republice, pravděpodobně i v celé Evropě, řekl 8. srpna 2019 novinářům generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal

Čtyři vězni z tzv. otevřené věznice v Jiřicích na Nymbursku se budou starat o dvě štěňata, která se v budoucnu stanou vodícími psi. 

Vězni budou se psy v neustálém kontaktu a naučí je základní návyky. Jde o první takový projekt v České republice, pravděpodobně i v celé Evropě, řekl 8. srpna 2019 novinářům generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Cílem je rozšířit projekty, kterými jsou vězni prospěšní společnosti, ale také odsouzené připravit na propuštění na svobodu. Vězňům chovatelé předali dvě tříměsíční štěňata, jde o křížence labradorského a zlatého retrívra. Jeden ze psů se jmenuje Goro, druhý Shadow. V Jiřicích budou se svými novými dočasnými pány trávit devět měsíců, tedy dobu do dovršení jednoho roku.

Zapojení vězňů do smysluplné činnosti

„Vězeňská služba má dlouhodobě zájem podílet se na pomáhajících projektech takovéhoto druhu. A právě tento projekt je projektem, který vyloženě zapadá do té filozofie, kterou dlouhodobě prosazuji,“ řekl Dohnal. Vězni se podle něj již zapojují například v dětských domovech, na táborech pro děti nebo pro sociálně slabé rodiny, pomáhají také v domovech seniorů, ale i nemocnicích.

„Projekt umí pomáhat na obou stranách. Umí pomáhat potřebným, tedy těm nevidomým, kterým je primárně určen, ale umí pomáhat i našim vězňům chystat se na propuštění do civilního života a pomáhá jim získávat vlastnosti, které budou potřebovat, aby se úspěšně zařadili do společnosti po propuštění,“ uvedl Dohnal. Po devíti měsících bude Vězeňská služba celý projekt vyhodnocovat. „Chceme zjistit, zda splnil naše očekávání, jestli z pejsků vyrostli ti pomocníci, kteří umí pomáhat. Pokud bude vše probíhat, jak má, tak budeme chtít, aby výcvik pokračoval i nadále,“ dodal ředitel.

Vězně pro výcvik psů vybral tým pracovníků otevřené věznice. „Jedná se o odsouzené, kteří jsou schopni se o tyto psy postarat, o ty, kteří mohou chodit mimo věznici, aby skutečně pejsky mohli dostatečně socializovat,“ řekl Dohnal. Pes se například musí naučit pohybovat také v městské hromadné dopravě. Vybráni do projektu byli celkem čtyři vězni. Dva z nich jsou hlavními pány pejsků, další dva jejich náhradníky, aby bylo zajištěno, že pes u sebe bude mít vždy člověka, kterého zná a ke kterému je připoutaný.  „Já jsem pejskař, pejska mám od mala. Na vojně jsem byl u psovodů, takže se psy mám zkušenosti. Moc se na výcvik těším, je to tady takové oživení,“ řekl ČTK jeden z vězňů, který byl vybrán jako hlavní pán pro Gora. Trest si v Jiřicích odpykává za krádeže aut.

Psy vězňům poskytli chovatelé ze Školy pro výcvik vodicích psů. „Fyzicky sem budeme pravidelně dojíždět, v průběhu času s nimi bude pracovat vězeňský koordinátor a bude mezi námi stálý kontakt,“ řekla ČTK chovatelka psů Laďka Dvořáková.

Režim podobný domácímu prostředí

Kapacita otevřené věznice v Jiřicích je 32 vězňů. Denní režim se od režimu v běžném vězení moc neliší. Vězni se pouze podle časového řádu řídí sami. Nikdo jim neříká, co mají dělat, vše je na jejich odpovědnosti. Všichni vězni v otevřené věznici docházejí do zaměstnání, po pracovní době mají další povinnosti, například se musí starat o zvířata, prát si oblečení nebo mýt nádobí.

Jediným kritériem, které musí vězeň pro přeložení do otevřené věznice splňovat, je jeho zařazení do věznice s ostrahou v nízkém stupni zabezpečení. Vězeň by tady měl ideálně strávit zhruba 1,5 roku před svým propuštěním na svobodě, minimální doba je stanovena na šest měsíců.

Areál je obehnán betonovou zdí a hlídán kamerami. Postaveny byly čtyři domky pro odsouzené a administrativní budova pro personál. Na budování se podíleli sami vězni, stavba trvala čtyři měsíce. Odsouzení vyrobili také většinu nábytku. Každý domek má čtyři dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, společenskou místnost a kuchyňský kout. V administrativní budově jsou vedle zázemí pro zaměstnance i místnosti pro vzdělávací a výchovné aktivity.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP