Kalifornie přijala zákon proti rasové diskriminaci kvůli účesu

Kalifornie se stala prvním americkým státem, který zakáže rasovou diskriminaci na základě účesu.

Guvernér Gavin Newsom 3. července 2019 podepsal zákon, na základě kterého nemohou být lidé s copánky, afrem, dredy či jinými výraznými úpravami vlasů na pracovišti či ve škole znevýhodňováni. Terčem diskriminace kvůli účesu byli v minulosti především černoši, informovala agentura AP.

Nový zákon, který vstoupí v platnost na začátku příštího roku, výslovně zmiňuje v souvislosti s účesy rasovou diskriminaci a má sloužit především k ochraně černochů. Normu předložila členka kalifornského senátu z Demokratické strany Holly Mitchellová, černoška, která sama nosí na hlavě copánky. Zákon stanoví, že určité účesy jsou typické pro Afroameričany, a podléhají proto ochraně proti rasové diskriminaci.

Podle Mitchellové se ve Spojených státech dlouho považovaly za „profesionální účes“ ty úpravy vlasů, které jsou typické pro potomky Evropanů, kteří mají rovné vlasy. Černoši si tak často museli vlasy uměle narovnávat. Senátorka vyjádřila naději, že nový zákon vnímání účesů změní napříč USA. „Pro nás je to symbol toho, kdo jsme. Když jsem si před patnácti lety udělala poprvé dredy, věděla jsem, že je to politické a sociální vyjádření adresované světu kolem mě,“ uvedla Mitchellová.

Federální soudy v minulosti často označovaly vlasy a jejich úpravu za rys, který lze změnit, a nelze na něj tak vztahovat ochranu před diskriminací. Nejvyšší soud Spojených států se před časem odmítl zabývat případem ženy z Alabamy, která tvrdila, že nedostala práci, protože odmítla změnit svůj účes.

Americká média a veřejnost upoutal loni v prosinci případ středoškolského zápasníka z New Jersey, kterému rozhodčí řekl, aby si ostříhal dredy, chce-li soutěžit. Kalifornský guvernér právě tento incident označil za typický případ rasové diskriminace, které v souvislosti se svými vlasy a účesem černoši v USA čelí. Podle něj měl mladý muž na výběr, „jestli prohraje atletickou soutěž nebo ztratí svou identitu“.

Zaměstnavatelé budou i nadále moci vyžadovat určitá bezpečnostní a hygienická pravidla jako například nošení ochranné síťky na vlasech, ovšem jen v případě, že budou pro všechny zaměstnance stejná, upozornila agentura AFP.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP