Senát projedná ústavní žalobu na prezidenta Zemana

Senát se bude zabývat ústavní žalobou na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy. Iniciátorem je klub Senátor 21, jehož předseda Václav Láska získal potřebný počet podpisů senátorů, zatím 28 podpisů, což je o jeden více než třetina z celkem 81. Napsal to server Aktuálně.cz. Ústavní soud může žalobu dostat k posouzení ale až poté, co ji podpoří třípětinová většina senátorů přítomných na dané schůzi a tři pětiny všech poslanců.

„Prezident si dlouhodobě vykládá ústavu tak, aby vyhovovala zájmům jeho oblíbenců. Jeho vystupování považuji za ohrožení bezpečnosti České republiky,“ řekl Tomáš Czernin, který je v klubu Starostů a nezávislých.

Samotná žaloba, kterou Láska představil na konci dubna, je postavená na tom, že Zeman neustále více či méně závažnými skutky ústavu porušuje. Žaloba popisuje sedm Zemanových skutků, které jsou podle tvůrců žaloby hrubým porušením ústavy. „Cílem žaloby není sesadit současného prezidenta. Jejím cílem je stanovit mantinely pro výkon prezidentského mandátu,“ uvedl v dubnu Láska.

S ohledem na současné složení dolní komory totiž není příliš pravděpodobné, že by žaloba doputovala až k Ústavnímu soudu.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP