Rozpočtový výbor odmítl většinu poslaneckých návrhů změn v EET

Sněmovní rozpočtový výbor 7. května zaujal nesouhlasné stanovisko k většině poslaneckých návrhů k vládní novele zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), který kromě jiného rozšiřuje EET na další obory.

Výbor 7. května odmítl návrh na zamítnutí novely a negativně se postavil i k návrhu na zrušení celého zákona o EET. Podpořil však úlevy týkající se předvánočního prodeje ryb. Třetí čtení novely by mělo přijít ve Sněmovně na řadu v pátek. Kdy se ho podaří dokončit, není však jasné.

Kabinet reagoval předlohou zejména na rozhodnutí Ústavního soudu, který další vlny zavádění EET zrušil. Novela rozšiřuje evidenci na další obory, které jí dosud nepodléhaly, třeba na služby řemeslníků. Části podnikatelů novela umožňuje evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek.

Vláda navrhla, aby tržby mohli evidovat v tomto tzv. zvláštním režimu podnikatelé s hotovostními příjmy do 200 tisíc korun, pokud nejsou plátci daně z přidané hodnoty a mají nejvýše dva zaměstnance. Rozpočtový výbor 7. května 2019 podpořil návrhy na zvýšení tohoto limitu na 600 tisíc korun i na 500 tisíc korun.

Rozpočtový výbor již dříve doporučil, aby předvánoční prodej kaprů od 18. do 24. prosince nepodléhal evidenci tržeb. Výbor 7. května 2019 podpořil i variantu, aby prodej ryb podléhal zvláštnímu režimu,

Výbor nedoporučil schválit například návrh na zúžení EET pouze na registrované plátce DPH. S nesouhlasem výboru se setkal také návrh, který chtěl zvýšit limit pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty z nynějšího milionu na 1,5 milionu i na dva miliony korun.

Norma rovněž posouvá do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin. Ministryně opakovaně ujišťuje, že v případě vodného a stočného dohlédne ministerstvo financí prostřednictvím cenového výměru na to, aby se nižší DPH promítla i do nižší ceny. Poznamenala, že jen snížení DPH na vybrané položky představuje 3,4 miliardy korun.

Zdroj: ČTK, foto: Pixabay

Go to TOP