Debatu Nejvyššího soudu USA ovládnou vulgarismy

Stěny ctihodného Nejvyššího soudu USA čeká příští týden smršť neslušného výraziva, když se soudci budou zabývat žalobou módního návrháře pobouřeného úředním zákazem své kontroverzní obchodní značky. Dekorum konzervativní instituce má v pondělí narušit kauza vyvolaná sporem o slovo „fuck“, které se řadí ke zvlášť hrubým heslům anglického slovníku vulgarit.

Erik Brunetti, módní návrhář z Los Angeles, vytvořil kolekci ležérního oblečení, které chtěl registrovat pod ochrannou obchodní známkou FUCT. Slovo se sice píše odlišně, ale zní prakticky stejně jako obrat „fucked“, tedy odvozenina výše uvedeného pohoršlivého výrazu. Státní úřad pro patenty a ochranné známky USA značku zaregistrovat odmítl jako „skandálně nemorální“.

Brunetti s rozhodnutím nesouhlasí a odvolává se na první dodatek americké ústavy, který zaručuje ochranu svobody slova. Když se předloni proti rozhodnutí odvolal, washingtonský soud se přiklonil na jeho stranu. Vláda prezidenta Donalda Trumpa ale soudní rozhodnutí napadla a obrátila se na Nejvyšší soud, kde od loňského roku převažují konzervativci.

Vládní právníci se prý obávají, že schválení kontroverzní ochranné známky by otevřelo stavidla sprosťárnám, třeba i obrázkům nezakryté erotiky, jež by prý mohly zaplavit trh amerického spotřebního zboží. „Vždycky najdete člověka, který se bude cítit pohoršen, myšlení lidí neovlivníte,“ namítá Brunetti.

Mezi soudci nejvyššího soudu spor vyvolává rozpaky, přestože Brunetti instituci ujistil, že jeho argumentace, pokud jde o použitý slovník, bude „klinicky čistá“. Případu se ujala prestižní Americká unie občanských práv (ACLU), která se postavila za Brunettiho. Odvolala se přitom na rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 1971, který na základě prvního dodatku odmítl zakázat nápis na bundách odpůrců vietnamské války. Zněl „Fuck the Draft“.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Go to TOP