Odsouzené ženy z Drahonic se přímo ve věznici zúčastnily 9. ročníku YRR

Ve Věznici Nové Sedlo, objekt Drahonice, se ve čtvrtek 23. května 2024 uskutečnil „žlutostužkový“ den, a hlavně běžecký závod, který je součástí již 9. ročníku Běhu se žlutou stužkou/Yellow Ribbon Run na podporu integrace lidí s trestní minulostí. Ten je letos věnovaný tátům s trestní minulostí.

 

Do závodu YRR v Drahovicích se původně zaregistrovalo 40 odsouzených, nakonec běželo celkem 55 odsouzených žen. V běhu je podpořili i zaměstnanci věznice.

Ve stejný den zaběhlo závod i 15 mužů ve výkonu trestu ve Věznici Hradec Králové.

 

Tzv. virtuální běhy odstartovalo slavnostní zahájení 9. ročníku ve Věznici Bělušice, kterého se zúčastnili zástupci Ministerstva spravedlnosti ČR, Probační a mediační služby a neziskových organizací, které s otci ve věznicích pracují.

„Muži jsou většinovou vězeňskou populací. V 9. ročníku Yellow Ribbon Run jsme se zaměřili zejména na táty s trestní minulostí a projekty, které jim nabízí přímou podporu, například jak získat lepší rodičovské návyky, tak neztratit kontakt se svými dětmi,“ přiblížila letošní ročník závodu Gabriela Slováková, iniciátorka Yellow Ribbon Run ČR a ředitelka trestní politiky Ministerstva spravedlnosti ČR.

Virtuální běh již letos zaběhlo 80 odsouzených z Věznice Stráž pod Ralskem, 60 odsouzených z Věznice Příbram a chystá se dalších 60 z Věznice Vinařice. Zapojí se také další věznice, například Věznice Kuřim  nebo Věznice Karviná a další. Již tradičně se zapojuje 25 z 35 věznic v ČR.

V minulém roce se do Yellow Ribbon Run registrovalo celkem 800 lidí, kteří tak pod heslem „Uteč předsudkům“ a „Dát druhou šanci“ vyjádřili podporu ženám s trestní minulostí.

Hlavní akcí 9. ročníku je závod Yellow Ribbon Run pro veřejnost, který se letos uskuteční 11. června 2024 v Říčanech u Prahy. 

Registrace do běhu jsou otevřeny i pro veřejnost. Na hlavní akci, v Říčanech u Prahy bude připraven doprovodný program a vedle štafetových běhů pro dospělé také dětský závod. Patronkou dětského Běhu se žlutou stužkou je moderátorka České televize Barbora Černošková. Na akci nebude chybět ani ambasador projektu herec a scénárista Petr Čtvrtníček.

 

Běh se žlutou stužkou a akce Yellow Ribbon pro veřejnost

Termín: úterý 11. června 2024

Místo konání: Říčany u Prahy

 

Program

14:00 zahájení

16:00 registrace na místě

16:30 – 17:30 dětské závody (registrace na místě zdarma)

18:00 štafetový závod

Doprovodný program: výstava, fotokoutek, občerstvení

 

Registrovat se můžete již nyní ZDE.

 

Virtuální závod pro veřejnost: libovolná trasa v lese, v parku, ve městě, 2 nebo 4 km

Registrace ZDE.

 

Zdroj: Yellow Ribbon Run
Foto: archiv pořadatele akce

 


Cílem projektu Yellow Ribbon Run (YRR) / Běh se žlutou stužkou je bořit předsudky, dát lidem s trestní minulostí a jejich rodinám druhou šanci na slušný život, přispět tak k prevenci kriminality, snížení recidivy a větší bezpečnosti ve společnosti.

Yellow Ribbon Run je hlavním projektem samostatné organizace Žlutá stužka z. s. Za pořádá od roku 2022 tematické ročníky. Hlavním motivem je podpořit lidi s trestní minulostí v jejich rodičovských rolích. Všechny linky v tématech tak vedou k dětem a jejich destigmatizaci. Od setkávání s odborníky a řešení jejich situace, přes rozšiřování možností, jak strávit s rodičem kvalitní čas v neformálním prostředí, po přímou finanční podporu.

Go to TOP