Chcete mluvit jako profesionál? Trénink dělá mistry, říká Michaela Vašinová

Rozhovor

 Jednáte s klienty? Přednášíte? Natáčíte videa nebo podcasty? Dáváte rozhovory médiím? Rétorické dovednosti jsou klíčové pro efektivní komunikaci. Usnadní vám profesní život a zvýší sebevědomí. „Těší mě velký zájem nejen advokátek a advokátů o mé mediální tréninky ve studiu leagle.one. Kultura projevu a sebeprezentace je v dnešní době videí, podcastů, sociálních sítí velmi důležitá,” říká Michaela Vašinová, která deset let působila ve zpravodajství České televize a dnes řídí vlastní video podcastové studio v Praze.

 

Jaké jsou nejdůležitější prvky efektivní komunikace při veřejném vystupování?

Mám pro to takové zjednodušení, které shrnuji do sedmi tipů pro profesionální mluvený projev. Jde o to, pracovat s emocemi, hlídat si řeč těla, komunikovat s publikem, nebo také ovládnout trému ve svůj prospěch. Jednotlivé tipy postupně rozebíráme s účastníky mediálního tréninku, a tak trochu si přitom hrajeme. Zkusíme si třeba jednoduchý tanec, díky kterému si zapamatují, na co si dát pozor při řeči těla. Trénink je interaktivní a praktický. Kultivace rétorických dovedností je důležitá. Má pozitivní dopady na váš soukromý i profesní život.

 


Můžete popsat, jak probíhá typický mediální trénink ve vašem studiu?

Začínáme nejčastěji ráno v devět hodin. Typický trénink trvá čtyři hodiny a je maximálně pro pět osob. Pokud pořádám trénink pro 1–2 osoby je o hodinu kratší. V úvodu prozradím účastníkům sedm tipů pro profesionální mluvený projev. Doplním to ukázkami a praktickými cvičeními. První hodina tréninku zahrnuje také rady, jak ovládnout trému ve svůj prospěch a jak zdokonalit práci s hlasem. Po coffee breaku naše studio nasvítíme profesionální technikou, přesuneme velký moderátorský stůl na místo natáčení a pustíme kamery. Připravíme se na cvičné interview. Klienti si tak vyzkouší na vlastní kůži, jaké to je sedět v televizním studiu, ve kterém na vás míří kamery a světla, která vydávají velké teplo. A u toho se ještě musí soustředit na rozhovor. Pro spoustu lidí je televizní prostředí úplně nový svět. Oceňují proto možnost vyzkoušet si ho na vlastní kůži.

 

Říkáte účastníkům předem, na co se budete během rozhovoru ptát, nebo je rovnou házíte do vody a necháváte je v tom plavat?

Říkám jim, že se nemusí ničeho obávat. Okruhy simulovaného rozhovoru se týkají většinou jejich odborné specializace. Dotazy směřuji i na volnočasová témata. Důležité je, aby si navnímali studio, soustředili se na všechny tipy, které jim sděluji v první části tréninku. Ještě před samotným interview procvičujeme jazykolamy, uvolňujeme mluvidla a zaměřujeme se na pečlivou výslovnost hlásek. Někteří účastníci jsou zkušenější, už vystupovali v médiích, natáčeli videorozhovory nebo podcasty, jiní ne. Pro ty méně zkušené je velká výhoda, když si vyzkouší, jak takový studiový rozhovor vypadá v praxi. Že se nesmí dívat do kamery, nesmí si hrát s propiskou a tak podobně. Nebo že je důležité mít ruce na stole, a ne pod stolem, sedět za stolem rovně a tak dále. Jedna věc je povídat si o tom, druhá vyzkoušet a prožít si to. Velkou výhodu pak mají účastníci, kteří po absolvování media tréninku v našem studiu leagle.one natáčejí videopodcasty nebo jiné typy rozhovorů. Při samotném natáčení už je nic nepřekvapí. Vědí, do čeho jdou. Jak to u nás vypadá, kde budou sedět, kde na ně budou mířit kamery a světla. Tato zkušenost přispívá ke klidu a ztrátě nervozity během natáčení.

 

Co následuje po natočení cvičného interview?

Následuje projekce a rozbor materiálu, který jsme natočili. Většina lidí se na sebe nerada dívá v televizi. Nerada slyší i svůj hlas. Snažím se klientům vysvětlit, že zpětná vazba má svůj význam. Uvidí, co dělají dobře, a co naopak dělají špatně. Jen tak je možné na sobě pracovat a zdokonalovat svůj mluvený projev a řeč těla.

 

Co považujete za největší chyby, kterých se lidé dopouštějí při prezentacích, nebo při natáčení? Jak se jim vyhnout?

Řada odborníků mluví příliš rychle. Používají parazitní slova. Nekomunikují s publikem. Nedokážou si získat pozornost a udržovat oční kontakt. To jsou asi nejčastější chyby. Rychlá mluva vede k nedorozuměním a ztrátě pozornosti posluchačů. Výplňková slova, která nenesou žádný význam, jako „vlastně,” „prostě,“ „normálně” nebo hezitační zvuky typu „ehmm”, působí neprofesionálně. Klientům doporučuji, aby dávali dostatečný prostor posluchačům. Aby vnímali jejich zpětnou vazbu. Když to nedělají, publikum rychle ztrácí zájem a motivaci poslouchat. Samozřejmě, lehce se to řekne, ale kvalitní vystupování je dovednost, která se učí. Ne každý se narodí jako George Clooney, i když si to třeba myslí. A ostatně i Clooney prošel tvrdým tréninkem. Považuji za velké plýtvání potenciálem, když vynikající odborník nedokáže svou odbornost prodat jen proto, že nevěnuje dostatečnou pozornost kvalitě svého projevu.

 

Jaké techniky doporučujete, jak udržet pozornost publika během prezentací?

Zaujmout diváky na začátku vystoupení je klíčové, abyste získali jejich pozornost. Důležitý je silný úvod. Radím účastníkům, aby začali prezentaci silným, třeba i kontroverzním, tvrzením. Aby použili například citát, ne příliš známý fakt nebo statistiku. To budí zvědavost. Velmi dobře fungují i příběhy. Můžete také začít osobní zkušeností, která souvisí s tématem. A vracet se k tomu. Posiluje to kontakt s publikem. Až 80 % informací přijímáme očima. Je proto vhodné používat vizuální prvky. Hodí se fotografie nebo grafy, které upoutají pozornost. Nebo můžete začít krátkým videem z produkce našeho studia 😊 Získat pozornost na začátku a udržet ji po celou dobu projevu je nejdůležitější. Jinak mluvíte do zdi.

 

Máte nějakou radu na závěr?

Je pro vás řeč pracovní nástroj? Chcete mluvit tak, aby vás lidé poslouchali? Pak tomu věnujte čas a energii. Jasné a přesvědčivé vyjadřování myšlenek rozvíjí dobrou komunikaci mezi lidmi. Odbourává negativní emoce. Profesionální projev je dovednost jako každá jiná. Dá se naučit. Ale nestačí „vědět”, musíte „umět”. Až zkušenost a trénink dělají opravdové mistry.

 


 

Děkujeme za rozhovor!

 

Redakce AD
Foto: archiv Michaely Vašinové

 


Michaela Vašinová je zakladatelkou a moderátorkou studia LEAGLE.ONE. Natáčí rozhovory, podcasty a webináře s vlivnými osobnostmi českého práva, byznysu a veřejné správy. Působila deset let v České televizi jako redaktorka a moderátorka. Vede kurzy komunikačních dovedností a mediální tréninky.

 

 

 

 

Go to TOP