Část dlužníků zdravotních odvodů dostane šanci je snadněji vyrovnat

Někteří dlužníci odvodů na veřejné zdravotní pojištění dostanou ve druhé polovině letošního roku šanci na jejich snazší vyrovnání. Pokud se přihlásí k úhradě dlužného pojistného, nebudou muset platit penále a exekuční náklady. Podmínkou bude to, že pojistné i penále vymáhá pojišťovna v daňové exekuci. Poslanecký návrh zákona o mimořádné úlevě podepsal 27. května prezident Petr Pavel. O jeho podpisu informoval Hrad.

 

Předloha bude účinná v původní, užší sněmovní verzi. Senát neúspěšně prosazoval, aby se úleva vztahovala na všechny dluhy kolem pojistného kromě případů, kdy pojišťovny vymáhají penále prostřednictvím soudních exekutorů. Senátoři poukazovali na to, že se sněmovní verze bude týkat jen řádově stovek lidí. Existují totiž podle nich i různé další postupy vymáhání, které sněmovní návrh opomíjí.

Možné prominutí penále a dodatečných nákladů se bude podle předlohy týkat těch fyzických osob, vůči nimž byla nařízená daňová exekuce nejpozději do konce loňského roku. K úhradě dlužného zdravotního pojištění se tito lidé budou muset přihlásit ve lhůtě od začátku července do konce listopadu. Zaplatit by je museli do konce roku. Dluhy vyšší než 5000 korun by mohli lidé splácet ve 12měsíčních splátkách, dluhy nad 50 000 korun v 36měsíčních splátkách. Pokud by zadlužený některou ze splátek neposlal, daňová exekuce by pokračovala.

Exekuce podle daňového řádu využívá podle předkladatelů návrhu zákona zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna, zaměstnanecké zdravotní pojišťovny spoléhají standardně na soudní exekutory. „Vzhledem k tomu, že dřívější právní úpravy se týkaly pouze odpuštění penále a exekučních nákladů v rámci soudních exekucí, jeví se jako spravedlivé, aby shodná možnost byla poskytnuta i těm osobám, u nichž je celá dlužná částka předmětem exekuce podle daňového řádu,“ uvedli autoři předlohy.

V minulosti se konala dvě kola oddlužovací akce u veřejných institucí, týkala se dluhů vymáhaných v soudních exekucích. Loni přijali zákonodárci dvojici zvláštních zákonů o mimořádném odpuštění penále a dalšího příslušenství u dluhů na sociálních odvodech a u daňových dluhů. Nynější předloha předchozí tzv. milostivá léta či podzimy doplňuje a patrně dokončuje.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP