Vláda chce v roce 2025 přijmout 22 opatření pro zlepšení podnikání

Vláda chce do poloviny příštího roku přijmout opatření pro digitalizaci komunikace podnikatelů se státem, zjednodušení instalace fotovoltaických

Vláda chce do poloviny příštího roku přijmout opatření pro digitalizaci komunikace podnikatelů se státem, zjednodušení instalace fotovoltaických elektráren (FVE) nebo zjednodušení převodů vozidel. Počítá s tím balíček 22 opatření, která vypracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely by balíček měl zjednodušit podnikání v zemi a snížit administrativní zátěž zejména pro malé a střední firmy.

 

Balíček počítá se vznikem portálu podnikatele, který poskytne jednotné digitální místo pro elektronickou komunikaci se státními institucemi a nabídne všechny potřebné informace na jednom místě. Rozšíří se fungování portálu živnostenského podnikání, na kterém je možné on-line založit živnost.

Návrh ministerstva počítá do budoucna i se vznikem digitálních účtenek, papírové účtenky by následně obchodníci vystavovali pouze na přání zákazníka. Měla by vzniknout i pravidla pro fungování automatických provozoven, včetně jejich otevírací doby ve svátcích.

Balíček by měl zdvojnásobit limit pro instalaci FVE bez nutnosti žádat o výrobní licenci na 100 kilowattů. Byrokratickou zátěž by mělo omezit i sloučení evidenční prohlídky s technickou kontrolou vozidla při jeho převodu. Další navrhované opatření by mělo umožnit firmám, aby zaměstnancům po vzájemné dohodě vyplácely mzdy v cizí měně. Týkalo by se to například cizinců nebo zaměstnanců žijících v zahraničí.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP