Ukrajinský parlament ratifikoval Římský statut Mezinárodního trestního soudu

Římský statut Mezinárodního trestního soudu (ICC), na jehož základě tribunál vznikl, ratifikoval ukrajinský parlament. Informoval o tom server Jevropejska pravda, podle něhož schválení statutu bude znamenat přistoupení Ukrajiny k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Návrh zákona předložil před několika dny Nejvyšší radě prezident Volodymyr Zelenskyj.

 

Dokument podle agentur Ukrinform a Unian stanoví, že země po dobu sedmi let po ratifikaci nebude uznávat jurisdikci Mezinárodního trestního soudu, pokud se bude záležitost týkat ukrajinských občanů. V současné době není jasné, jak přesně bude toto pravidlo fungovat, neboť Ukrajina už ICC udělila právo vyšetřovat zločiny spáchané na ukrajinském území, poznamenala Jevropejska pravda.

Poslankyně Jevhenija Kravčuková  upozornila, že Ukrajina využila v tomto ohledu možnosti odvolat se na článek 124 Římského statutu, jenž tento krok umožňuje. Zmíněný článek praví, že přistupující stát může prohlásit, že po dobu sedmi let od vstupu statutu v platnost nepřijímá jurisdikci ICC, pokud je údajný trestný čin spáchán jeho státními příslušníky nebo na jeho území. Tato klauzule se týká válečných zločinů. ICC má mandát stíhat jednotlivce za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, genocidu a zločin agrese.

Pro přijetí zákona o ratifikaci Římského statutu zvedlo ruku 281 poslanců, uvedl poslanec Jaroslav Železňak, který zveřejnil také snímek výsledků hlasování. Z něj vyplývá, že proti byl jeden zákonodárce, 22 se zdrželo a 24 nehlasovalo. Jelikož se jedná o ratifikaci, proces nevyžaduje druhé čtení v parlamentu, poznamenal server RBK-Ukrajina.

Ukrajina podepsala Římský statut už v roce 2000, píše Jevropejska pravda. Jedním z důvodů, proč ho dosud neratifikovala, byla podle serveru obava, že by Mezinárodní trestní soud mohl stíhat ukrajinské občany. Římský statut dosud přijalo 124 zemí včetně Česka. Jurisdikci ICC naopak neuznává například Rusko, Spojené státy nebo Čína.

Ukrajina zatím také není jeho členem, ale udělila soudu pravomoc stíhat zločiny spáchané na jejím území, čímž de facto uznala jeho jurisdikci, napsal dříve server The Kyiv Independent. Žalobci ICC vyšetřují události na Ukrajině od prvních týdnů ruské rozsáhlé invaze z února 2022, umožňuje jim to dvoustranná dohoda mezi haagským tribunálem a Kyjevem, podotkla BBC.

Ukrajina se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi. ICC od té doby vydal zatykače mimo jiné na bývalého ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova kvůli obvinění ze spáchání válečných zločinů, jako jsou útoky na civilní cíle během ruské války proti Ukrajině. Loni vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou kvůli podezření z nezákonného odvlečení ukrajinských dětí do Ruska.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP