Dlužníci se již nevyhnou platebnímu rozkazu v datové schránce

Od počátku července platí nenápadná součást novely občanského soudního řádu, která má ale dalekosáhlé důsledky. Vymáhání dlužné částky prostřednictvím platebního rozkazu, kterými soud rozhoduje ve zkráceném řízení, se pro věřitele značně ulehčilo. Dlužníkovi nyní může přijít platební rozkaz, tedy výzva k úhradě finanční částky, do datové schránky, přičemž dojde k tzv. doručení fikcí. Platební rozkaz se tak začne považovat za doručený, přestože se dlužník do datové schránky ani nepodíval.

 

„Desátý den po dodání se platební rozkaz začne automaticky považovat za doručený, i když si ho žalovaný nepřevzal. Následně poběží patnáctidenní lhůta na to podat odpor. Pokud v této lhůtě žalovaný odpor nepodá, stane se platební rozkaz pravomocným a exekučně vymahatelným. Domnělý dlužník o této skutečnosti přitom nemusí ani vědět,“ upozorňuje advokátka Monika Novotná, partnerka poradenské společnosti Rödl & Partner a místopředsedkyně ČAK.

Soudy si od této změny podle Moniky Novotné slibují především zjednodušení soudní praxe u nekontaktních žalovaných, kteří mají datové schránky, což jsou především právnické osoby a podnikatelé.

Dosud se při vyloučení doručení fikcí musel nejprve platební rozkaz doručovat do datové schránky, a když se žalovaný do datové schránky nepřihlásil, musel být platební rozkaz soudem zrušen a ve věci muselo být nařízeno jednání. Při něm byl zpravidla vydán rozsudek pro uznání, protože nekontaktní žalovaný se samozřejmě ani nedostavil k soudnímu jednání. Pro soud to však znamenalo několik úkonů navíc – předvolání, jednání ve věci, rozsudek pro uznání.

Nová pravidla však platí jen pro řízení zahájená po nabytí účinnosti, tedy u těch, u nichž byl návrh na vydání platebního rozkazu soudu doručen 1. 7. 2024 nebo později. Novela se dotýká i elektronických platebních rozkazů, kdy je návrh podáván elektronicky na předepsaném formuláři a jde o jednodušší formu návrhu. Zde dosud platilo, že návrh mohl být podán jen v případě, že žalovaná částka nepřekročila jeden milion korun – toto omezení se nově již neuplatní. Samozřejmě i pro doručování elektronických platebních rozkazů se uplatní nová pravidla pro doručení prostřednictvím datové schránky.

 

Výhodou platebního rozkazu je rychlost vyřízení

Nespornou výhodou využití platebních rozkazů věřiteli oproti standardním žalobám je rychlost, jelikož průměrná délka rozkazního řízení se pohybuje dokonce pod třiceti dny. „To je samozřejmě výrazná časová úspora a dá se očekávat, že zmíněná novela povede k posílení podávání návrhů na vydání elektronického platebního rozkazu oproti standardním žalobám, pokud bude předmětem nárok na peněžité plnění,“ komentuje advokátka Monika Novotná.

Nejrychlejší jsou přitom obvodní soudy v Praze (Praha 3, 4 a 5) a v Rokycanech, nejpomalejší okresní soudy ve Žďáru nad Sázavou nebo Ostravě. Celkový počet návrhů na vydání elektronického platebního rozkazu se pohybuje nad 300 tisíc ročně, v roce 2022 jich bylo podáno celkem 369 930.

„V souvislosti se zmíněnou novelou doporučuji si datové schránky průběžně hlídat a ideálně si nastavit také notifikace o každé doručené písemnosti, ať už prostřednictvím emailu, nebo sms zprávy. Jen tak lze předejít možnému nemilému překvapení,“ radí Monika Novotná.

 

Zdroj: Jan Kuliš, EPIC PR
Foto: archiv AD, canva.com

Go to TOP