„To zvládneme i po rozchodu“ je nová grantová výzva pro pozůstalé rodiny

Rozhovor

 Pozůstalým rodinám po úmrtí jednoho nebo obou rodičů nezletilých dětí pomáhá Nadace EP Corporate Group v rámci grantové výzvy To zvládneme, do které se mohou přihlásit sezdané i nesezdané pozůstalé páry, případně i příbuzenští i nepříbuzenští pěstouni po úmrtí obou rodičů. Advokáti, kteří právě řeší pozůstalé rodiny, mohou svým klientům poradit, kde najdou pomoc. Proč nadace vypsala novou grantovou výzvu To zvládneme i po rozchodu a komu je určena? Na podrobnosti jsme se zeptali Jitky Pražákové, ředitelky Nadace EP Corporate Group.

 

Vaše nadace od počátku svého vzniku podporuje prostřednictvím finančních příspěvků široké spektrum lidí, kteří se ne vlastní vinou dostali do těžké životní situace. K životu přistupovali zodpovědně, ale osud je zasáhl a nyní potřebují pomoc.

Každoročně vypisujete celou řadu grantových výzev, v rámci kterých si lidé v nouzi mohou zažádat o nadační příspěvek. Ať už jde o podporu pro pozůstalé rodiny, které přišly o část nebo celý příjem, zdravotně znevýhodněné děti z pozůstalých rodin, stipendijní fond pro pozůstalé děti či příspěvky neziskovým organizacím, které pomáhají seniorům v jejich přirozeném prostředí domova.

 

Komu přesně je tato nová výzva „To zvládneme i po rozchodu 2024“ určena? Jakým rodinám, co je jejím cílem?

Nadace spustila novou grantovou výzvu To zvládneme i po rozchodu s cílem podpořit rozvedené nebo odloučené nesezdané páry, ale i bývalé registrované partnery, kteří jsou rodiči dětí do 18 let, a zároveň rodič dítěte nebo bývalý registrovaný partner, který hradil výživné na dítě bývalého manžela, partnera nebo registrovaného partnera, zemřel.

A proč se nadace nově zabývá pomocí i rozvedeným nebo odloučeným rodinám s nezletilými dětmi, kde zemřel jeden z rodičů? Statistiky z roku 2023 ukazují, že zemřelo více než 112 tisíc lidí, z toho 17 560 bylo v produktivním věku. Tisíce rodin se kvůli tomu ocitly v obtížné situaci. Více než 6 tisíc osob bylo ze sezdaných párů a dalších 5 tisíc tvořily rozvedené páry. Mnoho dětí tak muselo čelit nejen rozvodu rodičů, ale i úmrtí jednoho z nich, což je další životní rána.

Důvod pro otevření této grantové výzvy je tedy prostý. Naše současná společnost se potýká s vysokou mírou rozvodovosti a odloučení nesezdaných párů. Nezletilé děti v těchto rodinách musí projít velmi nepříjemnou životní etapou, kdy ztrácí stabilitu rodinného prostředí. K tomu se často přidává i tragická událost, jakou je úmrtí jednoho z rodičů, což dětem způsobuje další psychické a emoční trauma.

 

Dokdy je možné o pomoc požádat? Za jakých podmínek?

Úmrtí rodiče nezaopatřeného dítěte může nastat prakticky kdykoliv, proto je grantová výzva otevřena celoročně.

Nadace stanovila základní podmínky pro získání nadační podpory. Rodič dítěte do 18 let nebo do ukončení SŠ vyplní jednoduchou elektronickou žádost o nadační příspěvek, kam vloží kopii svého občanského průkazu, úmrtního listu zemřelého nebo Usnesení příslušného soudu o zahájení řízení o pozůstalosti nebo Rozhodnutí o přiznání sirotčího důchodu. Dalším důležitým podkladem je rodný list dítěte k ověření, že skutečně žadatel pečuje o nezletilé dítě. Pro stanovení výše měsíční podpory je nutné vložit Rozhodnutí soudu o úpravě poměrů v péči o nezletilé dítě, kde je uvedena výše výživného na dítě nebo Mimosoudní dohodu s ověřenými podpisy rodičů o poměrech jejich nezletilého dítěte. Pokud bude žádat o nadační příspěvek registrovaný partner, je potřeba vložit mimosoudní dohodu bývalých partnerů s ověřenými podpisy, na základě které bývalý registrovaný partner hradil výživné na dítě.

 

Pokud je podpora schválena, jak dlouho trvá?

Správní rada nadace posuzuje každou žádost individuálně, zajímá ji, v jaké situaci se konkrétní pozůstalá rodina nachází. Pro všechny schválené žadatele je nastavena finanční podpora na 24 měsíců stejně, jako je tomu u grantové výzvy To zvládneme, jen výše finanční podpory je stanovena jinak.

Přihlásit se může pozůstalá rozvedená i odloučená nesezdaná rodina a rodina, u které bylo partnerské soužití zrušeno rozsudkem o zrušení registrovaného partnerství, i zpětně a to maximálně 24 měsíců od úmrtí jednoho z rodičů nebo bývalého registrovaného partnera.

 

Jak konkrétně rodinám s nezaopatřenými dětmi pomáháte?

Zatímco u grantové výzvy To zvládneme vycházíme při výpočtu nadačního příspěvku z ušlého rodinného příjmu, který můžeme nahradit až do výše 80 %, tak v rámci výzvy To zvládneme i po rozchodu nadace nahradí v pravidelných měsíčních splátkách celou nebo část výživného určeného soudem (nebo dle dohody schválené soudem) nebo dle mimosoudní písemné dohody.

Měsíční nadační příspěvek může dosáhnout maximálně do výše 1,5násobku průměrné měsíční mzdy.

 

Na jaké účely může být nadační příspěvek použit?

Výživné na dítě je principiálně určené na péči o dítě, proto i náš nadační příspěvek je možné použít na účel, který souvisí s péčí o dítě. Je možné z něj uhradit například náklady související se studiem, dětským nebo příměstským táborem, dalšími volnočasovými aktivitami, ale i úhradou nákladů spojených s léčbou, nákupem léků, náklady na psychoterapii, ozdravný pobyt, cestovními náklady apod.

 

Co musí splnit ti, kteří nadační podporu získají?

Zpětná vazba od podpořených pozůstalých rodin je pro naši nadaci velmi důležitá, proto po uzavření smlouvy o poskytnutí nadačního příspěvku je potřeba po 5 měsících podpory vyplnit formulář vyhodnocení dopadu o využití nadačního příspěvku, kde nás zajímá, jak se pozůstalé rodině daří, jak konkrétně žadatel použil finanční příspěvek a jak tento příspěvek pomohl rodině zvládnout situaci. Po ukončení podpory po 24 měsících žadatel vyplní jednoduché vyúčtování a opět uvede, jaká je situace rodiny.

 

Kolika lidem, rodinám jste už pomohli? Jaký je o pomoc zájem?

Situaci žádosti o finanční pomoc rozvedeným nebo odloučeným rodičem z nesezdaného páru, kde jeden z rodičů dítěte zemřel, jsme čelili mnohokrát v průběhu 2 let a na výjimku správní rady jsme v některých ojedinělých případech takovou rodinu podpořili z výzvy To zvládneme. Systém podpory na základě ušlého rodinného příjmu však není zcela aplikovatelný právě pro tyto rodiny, které již rodinu jako takovou netvoří. Proto jsme připravili grantovou výzvu To zvládneme i po rozchodu, která je koncipována na základě ušlého výživného na dítě, což je i mnohem spravedlivější. Jedná se o nový grant, proto podpořené žadatele zatím nemáme.

Advokáti hrají klíčovou roli při řešení rodinných sporů a často se setkávají s rodinami, které procházejí těžkým obdobím rozvodu, rozchodu, úmrtí apod. Díky svým zkušenostem a důvěrnému vztahu s klienty mohou advokáti výrazně přispět k tomu, aby se potřebná podpora dostala k těm, kdo ji nejvíce potřebují.

Obracíme se proto na advokáty, kteří se ve své praxi setkávají s podobnými případy, aby informovali své klienty o možnostech podpory, které naše nadace poskytuje.

 

Děkujeme za rozhovor!

 

Ivana Sýkorová
Foto. Archiv Nadace EP Corporate Group

Go to TOP