Věznice Rýnovice: Drogy byly pronášeny v sušenkách i v podrážkách bot

Příslušníkům Věznice Rýnovice se podařilo, ve spolupráci s jabloneckými kriminalisty, odhalit několik organizovaných skupin, které se zabývaly pronášením drog do věznice i jejich následnou distribucí. Policie obvinila 18 lidí. Nejedná se pouze o odsouzené, ale také jejich příbuzné a známé. Na tiskové konferenci ve Věznici Rýnovice o tom informovali zástupci věznice i Policie ČR.

 

Na otázky odpovídali za Věznici Rýnovice ředitel Věznice Rýnovice Petr Veselý a vedoucí Oddělení prevence a stížností Roman Šípek, za Policii České republiky ředitel Územního odboru Jablonec nad Nisou Pavel Langr a vedoucí Oddělení obecné kriminality Jablonec nad Nisou Marek Přichystal. Podnět k zahájení prověřování několika případů, kdy byl odsouzený přistižen při pokusu o pronesení psychotropních a omamných látek do střeženého prostoru a dále byly při prohlídce ložnic odsouzených nalezeny čtyři mobilní telefony, dala kriminalistům věznice. Díky výborné spolupráci kriminalistů, příslušníků věznice a okresního státního zastupitelství v Jablonci nad Nisou se pak podařilo rozkrýt tři organizované skupiny.

„Odhalit distribuční kanály drog je s ohledem na malé množství zakázaných látek, velmi náročné,“ přiblížil důkladnou práci příslušníků věznice ředitel Veselý. Odsouzení jsou velmi vynalézaví. Místa nálezů drog a mobilních telefonů představil na připravené prezentaci Roman Šípek. Odsouzení vytváří různé otvory ve zdech a vybavení cel. Zakázané předměty byly nalezeny např. v čokoládové sušence, podrážce bot, pálce na stolní tenis, či v krabičce od deodorantu.

 

 

„Myslím si, že za posledních 20 let jsme tady takto velké skupiny nikdy nedělali, je to výsledek 1,5 roku trvající společné práce“, řekl ředitel policejního Územního odboru Jablonec nad Nisou Pavel Langr.

„Je to určitě úspěch, byť třeba na konci to zajištěné množství drog není nijak oslnivé, obrovské, nejsou to kilogramy. Nicméně to, že se podaří rozkrýt, jakým způsobem je to organizováno, kdo to pronáší, kdo to objednává, kdo to platí, ke komu se to dostane a kdo to distribuuje uvnitř, je obrovský úspěch. Přítomnost drog ve věznici má velmi negativní vliv na atmosféru a bezpečnost ve věznici,“ dodal ředitel Věznice Rýnovice Petr Veselý.

 

Zdroj: Vězeňská služba ČR
Ilustrační foto: VS ČR

Go to TOP