Ministři spravedlnosti jednali o vývoji v oblasti bezpečnosti i využití AI

V úterý 23. července 2024 uspořádalo maďarské předsednictví v Budapešti neformální jednání ministrů spravedlnosti. Hlavním tématem, které se prolínalo všemi body jednání byl budoucí vývoj v oblasti svobody, bezpečnosti a spravedlnosti v novém institucionálním cyklu.

 

Během prvního bloku jednání ministři diskutovali možnosti posílení právní konkurenceschopnosti EU se zaměřením na utváření budoucnosti soudní spolupráce v občanských a obchodních věcech. Jak uvedla vrchní ředitelka sekce mezinárodní a evropské Zuzana Fišerová, „Česká republika považuje efektivní a moderní justiční systémy za stěžejní. Klíčové bude soustředit se nyní na technickou implementaci nařízení a směrnice týkající se digitalizace přeshraniční justiční spolupráce v rámci národních systémů“.

Ministři se shodli na důležitosti dodržování principu subsidiarity, potřebném posouzení nutnosti přijetí nových právních předpisů v oblasti civilní justiční spolupráce a zejména zdůrazňovali potřebu snížení administrativní zátěže pro členské státy a instituce, které unijní předpisy aplikují. Každý nový návrh je třeba doprovodit podrobnou důvodovou, a hlavně dopadovou zprávou k posouzení potřebnosti nové úpravy.

Dalším tématem byla umělá inteligence a její využití v justici. Ministři se shodli na důležitosti použití AI v justici, pokrok je vidět např. v aplikacích umožňujících anonymizaci soudních rozhodnutí před jejich zveřejněním, přepis záznamu jednání soudu, analýza textu při přípravě rozhodnutí apod. Důležité je zajistit řádnou implementaci nově přijatých instrumentů, tedy Aktu o umělé inteligenci a Úmluvy Rady Evropy o umělé inteligenci a lidských právech, demokracii a právním státu. Nejprve je nutné využít plný potenciál Aktu o umělé inteligenci, který pokrývá i oblast justice, a teprve s odstupem času vyhodnotit, zde je k regulaci umělé inteligence dostačující, nebo by bylo vhodné jej novelizovat či doplnit další vhodnou legislativou.

Posledním bodem jednání byla diskuze o prioritách členských států pro další legislativní období – hlavní důraz, který se prolínal všemi vystoupeními, byl kladen na potřebu detailního posouzení dopadů nových návrhů. Ministři se shodli, že minulý institucionální cyklus byl na nové předpisy v trestní i civilní legislativě velmi bohatý a nyní je třeba se zaměřit na řádnou implementaci a aplikaci této legislativy. Jak uvedla vrchní ředitelka Fišerová „nové návrhy legislativních právních aktů by se neměly dotýkat oblastí, v nichž neuplynula dostatečně dlouhá doba od jejich přijetí, a nebylo tak doposud možné řádně zhodnotit jejich dopady v praxi. Zároveň apelujeme na důsledné dodržování právního základu při přijímání nových návrhů a principů subsidiarity a proporcionality“. 

Oblast, na které budou práce pravděpodobně pokračovat i v dalším období, je boj proti organizovanému zločinu a kontinuální podpora Ukrajině v jejím boji proti ruské agresi. Důležité je se také zaměřit na zvýšení vlivu EU v mezinárodním měřítku.

Řádné jednání Rady pro justici a vnitro pod taktovkou maďarského předsednictví proběhne v Lucemburku v říjnu t. r.

 

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti
Ilustrační foto: archiv MSp

Go to TOP