Přijetí zákona o konopí by mohl ohrozit odchod koordinátora, obává se spolek

Zástupci spolku Racionální Regulace (RaRe) se obávají toho, že odchod Jindřicha Vobořila z místa národního protidrogového koordinátora ohrozí přijetí zákona o nakládání s konopím. Uvedli to 12. července v tiskové zprávě. Normu připravil Jindřich Vobořil s týmem expertů. Koalice předlohu teď projednává. Zavedení přísně regulovaného trhu s konopím doporučovala opakovaně Národní ekonomická rada vlády (NERV).

 

Připravovaný návrh zákona o nakládání s konopím dekriminalizuje držení pro vlastní potřebu a stanovuje pravidla pro pěstování, ve druhé verzi přidává i úpravu regulovaného trhu. Spolek RaRe uvedl, že se obává toho, že Vobořilův odchod „ohrozí přijetí nezbytné a dlouho připravované legislativy“. Podle vedení spolku koordinátor garantoval nadresortní přístup a varoval před „politickými, úzce resortními a ryze komerčními“ riziky. Spolek založili letos v zimě členové Českého konopného klastru CzecHemp, Asociace bezpečného konopí (ABK) a iniciativa Legalizace.cz.

Podle spolku prohibice nefunguje a znamená pro stát náklady. Vedení RaRe je přesvědčeno o tom, že norma by dekriminalizovala uživatele, omezila černý trh, snížila zdravotní rizika díky kontrole, zajistila státu příjem z daní a přispěla i k vytvoření nových pracovních míst.

Podle návrhu by pěstování pro vlastní potřebu bylo možné na ploše do tří metrů čtverečních. Konopné spolky by musely získat povolení od úřadu vlády, splnit by musely stanovené podmínky. Jejich členové, pěstitelé i případní zákazníci by se museli registrovat. Spolek by musel vést podrobnou evidenci o nakládání s konopím, tedy i o výdeji. Držení pro vlastní potřebu by bylo omezené do deseti gramů s obsahem látky THC do deseti procent. Do provozoven, které by nesměly být v blízkosti škol či zdravotnických zařízení a nesměly by mít výlohy, by nemohly vstoupit děti. Reklama by byla zakázaná. Za přestupky by byly vysoké pokuty. Vězení by mohlo hrozit při přechovávání pro vlastní potřebu u množství nad 100 gramů, nedovoleném pěstování nad stanovený limit či nabízení konopných produktů dětem.

Vláda ve svém programovém prohlášení píše, že regulace návykových látek bude odpovídat míře jejich škodlivosti. Loni koncem dubna schválila plán boje se závislostmi do konce roku 2025, v němž počítá i se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím. To znovu doporučila i Národní ekonomická rada vlády (NERV) ve svém materiálu s 37 opatřeními na podporu ekonomického růstu. Podle rady extrémně represivní přístup k drogám zatěžuje rozpočet a neprojevuje se v omezení spotřeby či zmírnění škod.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP