Přední české advokátní kanceláře zakládají novou asociaci pro AI

Nástup nových technologií v čele s umělou inteligencí (AI) přinese zásadní změny a nové výzvy v řadě odvětví. Tento trend se ze své podstaty nevyhne ani oblasti práva. Zástupci čtyř předních tuzemských advokátních kanceláří, které ve svém oboru platí za lídry inovací, si tuto skutečnost uvědomují. Právě proto společně zakládají „Advokátní asociaci pro AI“ – unikátní platformou pro rozvoj zodpovědného využívání nástrojů AI a strojového učení v právní praxi i mimo ni.

 

Zakládajícími členy jsou čtyři přední tuzemské advokátní kanceláře Portos, Arrows, Felix a spol. a Sokol, Novák, Trojan, Doleček a partneři. Zakládací listiny asociace 15. července v pražském Obecním domě podepsali za AK Portos Filip Drnec, Jakub Dohnal z AK Arrows, Roman Filip z AK Felix a spol. a Jiří Novák z AK Sokol, Novák Trojan, Doleček a partneři.

Aby splňovalo současné nároky nejen ze strany klientů, musí naše odvětví projít zásadní proměnou směrem k průmyslu 5.0. Fenomén umělé inteligence vnímáme jako další díl do mozaiky už existujících technologií, které se staly běžnou součástí naší každodenní praxe, většina advokátů to ale zatím dostatečně nereflektuje,“ přibližuje Filip Drnec z advokátní kanceláře Portos, předseda výkonného představenstva Advokátní asociace pro AI.

Všechny čtyři zakládající advokátní kanceláře mají společné, že chtějí spoluvytvářet vhodné podmínky pro inovace a modernizaci práva a advokacie. A to nejen v České republice, ale také v evropském kontextu. Jejich cílem je vymezit zodpovědné využití těchto technologií v advokacii. A to například i skrze správnou interpretaci a implementaci současných evropských nařízení o AI a navazující legislativy.

Adopce nových technologií do provozu advokátních kanceláří je krok, který vnímáme jako přínosný, ale též nezbytný. Přistupovat k němu bez respektu k pravidlům výkonu advokacie by ale bylo krátkozraké. Etické využití technologií tak stojí v popředí našeho zájmu,“ říká Jiří Novák z AK Sokol, Novák Trojan, Doleček a partneři, člen výkonného představenstva asociace.

V čele Advokátní asociace pro AI stane na pozici ředitele Martin Vlasta z advokátní kanceláře Portos, který se na téma technologických inovací a AI v posledních letech specializuje. „Praha se profiluje jako jeden z klíčových AI hubů v Evropě. Naše úsilí je tak logickým vyústěním místní tradice inovovat, kterou chceme aplikovat i v rámci advokacie. Našim cílem je vybudovat potřebné know-how, s kterým můžeme exportovat i do sousedních zemí. Jeho principy jsou totiž uplatnitelné i v rámci právních řádů dalších členských zemí EU.

 

Zdroj a foto: AK Portos

Go to TOP