Prezident Petr Pavel jmenoval nové soudce Ústavního soudu

Prezident Petr Pavel jmenoval v úterý 25. června 2024 nové soudce Ústavního soudu (ÚS) – Jiřího Přibáně a Tomáše Langáška, jejichž nominaci minulý týden schválil Senát. Zároveň také jmenoval místopředsedkyní ÚS Veroniku Křesťanovou, která ve funkci nahradí Vojtěcha Šimíčka.

 

„Když jsem s touto pravomocí začínal, musím říct, že jsem z toho měl trochu mrazení v zádech, protože jsem viděl, jak obrovský úkol to je, vybrat ty nejlepší z nejlepších a poskládat Ústavní soud tak, aby byl pestrý ve všech ohledech, aby byl složen z lidí, kteří jsou jednoznačně respektovaní, ne jenom jako osobnosti, ale také jako odborníci, ale zároveň abychom také naplnili to, co se očekávalo, že tedy celý proces bude transparentnější, než tomu bylo v minulosti,“ uvedl ve svém vystoupení prezident Petr Pavel.

„Jsem moc rád, že se nám daří naplňovat Ústavní soud tak, že nezůstává dlouhodobě neobsazen, že se nám daří naplňovat ho přesně podle té představy, že Ústavní soud je nejenom pestrý, odborně zdatný, ale navíc že funguje jako tým, což není úplně běžné.

V případě dnešních dvou nových ústavních soudců je krásně vidět právě ta různorodost a pestrost. Zatímco v případě pana doktora Langáška je to jeho zkušenost právě už z fungování Ústavního soudu, z dalších institucí, z Nejvyššího správního soudu, tak v případě pana profesora Přibáně je to především,  řekl bych, nadprofesní rozhled, protože je nejenom právním filozofem, ale také sociologem práva, dlouhodobě pracoval v zahraničí, takže určitě do Ústavního soudu přinese i perspektivu z různých právních systémů.

Jsem moc rád, že dnes mohu do funkce místopředsedkyně jmenovat druhou ženu, soudkyni, která má nejenom zázemí v soudech, ale také v advokacii, a zároveň bude určitě dobrou pravou rukou panu předsedovi, a bude mu tak oporou při řízení této mimořádně důležité instituce,“ řekl dále Petr Pavel.

Soudcům také popřál, aby si zachovali za každou cenu nezávislost, odstup a aby zároveň zůstali v kontaktu s lidmi, neboť pro ně judikatura musí být srozumitelná. Na závěr svého vystoupení jim popřál hodně sil, zdraví, ale i podporu rodiny a okolí.

 

Veronika Křesťanová se stala ústavní soudkyní loni v srpnu. Od roku 2010 působila jako soudkyně Městského soudu v Praze, následně i jako jeho místopředsedkyně. Předtím dlouhodobě pracovala v advokacii, zkušenosti má z akademické sféry. Specializovala se i na mediální právo či právo ochrany osobnosti. Byla členkou expertní komise pro tvorbu nového autorského zákona. Působila i jako rozhodce u rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře. Je držitelkou ocenění Právník roku v oboru duševního vlastnictví. Ve funkci místopředsedy ÚS nahradí Vojtěcha Šimíčka.

 

Za více než rok, co je Petr Pavel ve funkci prezidenta, se Ústavní soud obměnil ze dvou třetin. Dnes hlava státu jmenovala svého 9. a 10. nominanta z patnáctičlenného sboru. Právník a sociolog Jiří Přibáň a soudce Tomáš Langášek z Nejvyššího správního soudu nahradí v týmu ústavních soudců soudce Vojtěcha Šimíčka a Tomáše Lichovníka.

Tomáš Langášek je soudcem Nejvyššího správního soudu od března 2013, byl dosud předsedou volebního a kárného senátu pro soudce. Je též absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Působil v Kanceláři veřejného ochránce práv, byl členem Výboru pro zabránění mučení a jinému nelidskému nebo ponižujícímu zacházení nebo trestání při Radě vlády pro lidská práva.

Jiří Přibáň absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, je profesorem práva na univerzitě ve velšském Cardiffu, kde také vede právně-sociologické Centrum pro právo a společnost. V minulosti byl mimo jiné hostujícím profesorem nebo vědeckým pracovníkem na Evropském univerzitním institutu ve Florencii, na pražské pobočce New York University či Kalifornské univerzitě v Berkeley. Podle médií v roce 2013 odmítl nabídku na pozici ústavního soudce od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana.

 

Zdroj: ČTK, KPR
Foto: Kancelář prezidenta republiky/Tomáš Fongus

Go to TOP