Vláda podpořila prodlužování dočasné ochrany bez nutnosti měnit zákon

Česko by v příštích letech nemuselo každoročně měnit zákon kvůli prodloužení dočasné ochrany válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Vláda 12. června schválila návrh ministerstva vnitra, aby nová právní úprava neobsahovala konkrétní data a umožňovala každoroční prodloužení ochrany, pokud se o ní rozhodne na úrovni Evropské unie. Ekonomicky soběstační Ukrajinci by podle navrhované normy také mohli získat zvláštní dlouhodobý pobyt. Ministerstvo vnitra o schválení informovalo v tiskové zprávě.

 

Způsob prodlužování dočasné ochrany má podle ministerstva zůstat stejný, jako byl v minulém roce. Úřad ho považuje za efektivní s minimem problémů jak pro uprchlíky, tak pro ministerstvo. Proces má být vzhledem ke stále vysokému počtu migrantů opět rozložen do dvou etap. Elektronicky se budou muset Ukrajinci zaregistrovat do 15. března, vyberou si také termín pro osobní návštěvu. Při té jim do dokladu vnitro vyznačí vízový štítek o ochraně do 31. března následujícího roku.

„Dlouhodobý pobyt je určen pouze těm ukrajinským uprchlíkům, kteří u nás chtějí dlouhodobě žít, nečerpají dávky a jsou ekonomicky nezávislí. Ti pak budou moci lépe plánovat svoji budoucnost a dále se začleňovat do české společnosti. Samozřejmě pro ukrajinské uprchlíky i nadále bude fungovat režim dočasné ochrany,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Žadatelé nebudou moci být závislí na dávkách a měli by být v Česku déle než dva roky. Rakušan odhaduje, že podmínky nyní splní tisíce až nízké desítky tisíc osob.

Protože by podle úřadu neměli mít jednotliví rodinní příslušníci rozdílná postavení, změnit by se měl status celé rodiny. Její členové by se měli registrovat ke zvláštnímu dlouhodobému pobytu společně. Společně budou muset také splnit potřebné podmínky.

Nyní je v ČR 354 714 držitelů dočasné ochrany, informovalo ministerstvo vnitra. Naposledy vláda prodloužila dočasnou ochranu válečným uprchlíkům do března příštího roku. Letos v březnu pak prodloužila také pravidla pro jejich nouzové ubytování. Dočasná ochrana umožňuje lidem, kteří uprchli před ruskou agresí, přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na pracovní trh.

Evropská komise v úterý navrhla prodloužení dočasné ochrany Ukrajinců v Evropské unii do 4. března 2026. Návrh ještě musí schválit členské státy, nejspíš by se tak mělo stát v příštích dnech, podle diplomatických zdrojů nejpozději do konce belgického předsednictví v EU, tedy do 30. června.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP