Suma na platy zaměstnanců justice se do konce roku zvýší, uvedl ministr

Celková suma na platy zaměstnanců soudů se do konce roku zvýší, ministr spravedlnosti Pavel Blažek o tom 3. června informoval na pravidelné poradě vedení ministerstva s předsedkyněmi a předsedy krajských a vrchních soudů v Brně. Peníze se podle jeho sdělení na síti X podařilo vyčlenit z rozpočtu resortu bez nutnosti jeho navýšení.

 

Ministr Pavel Blažek současně informoval, že podá návrh na zrušení ustanovení, podle kterého musí být minimálně polovina základního přídělu fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP) zaměstnanců použita na produkty spoření na stáří zaměstnanců. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka k tomu sdělil, že příspěvky na důchodové připojištění budou zachovány. Více informací přinese ohlášené jednání ministra se zástupci justice, právních profesí a odborových organizací 13. června.

„Dnes jsem v Brně ubezpečil představitele soudů, že dohoda týkající se platů zaměstnanců bude naplněna, a tyto informoval, že k částečnému navýšení objemu prostředků na platy dojde ještě v letošním roce, neboť se podařilo nalézt řešení v rámci rozpočtu resortu bez nutnosti jeho navýšení. Současně podám návrh na zrušení nevyhovující úpravy FKSP, tedy povinnosti použít nejméně 50 procent základního přídělu na produkty spoření na stáří zaměstnanců,“ uvedl Pavel Blažek.

Zaměstnanci všech českých soudů s výjimkou Ústavního jsou od čtvrtka minulého týdne ve stávkové pohotovosti, dokud se nedočkají vytvoření a schválení nových platových tabulek pro justici. Do stávky za zvýšení platů pracovníků v justici se ve středu 29. května zapojilo 95 procent justičního personálu.

Celodenní výstražné stávky se účastnili soudní zaměstnanci všech profesí vyjma soudců, kteří ani ze zákona stávkovat nemohou, ale požadavky stávkujících označili za oprávněné. Nepracovali tak například asistenti soudců, vyšší soudní úředníci, zapisovatelky či protokolující úředníci, vedoucí soudních kanceláří, soudní tajemníci, vymáhající úředníci, účetní, personalisté nebo pracovníci IT.

Zaměstnanci Ústavního soudu protest svých kolegů podpořili dopisem zaslaným ministrovi spravedlnosti. Soudy kvůli nedostatku personálu zrušily řadu naplánovaných jednání.

Na platové podhodnocení zaměstnanců soudů dlouhodobě poukazují i představitelé justice. Skutečný průměrný plat justičního personálu byl loni 36 916 korun, průměrná mzda v Česku přitom dosáhla 43 341 korun. Podle odborářů je reálná situace taková, že zaměstnanci nemají peníze na obstarání životních potřeb.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP