Korespondenční volba z ciziny je v PS před závěrečným schvalováním

Zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí je v Poslanecké sněmovně před závěrečným schvalováním, mohlo by se uskutečnit ještě tento měsíc. Mimořádná schůze svolaná k nynějšímu druhému čtení předlohy novely zákona o správě voleb a některých dalších zákonů trvala dva jednací dny, debata vyplnila zhruba 20 hodin čistého času.

 

Projednávání korespondenční volby brzdili stejně jako v úvodním kole poslanci opozice, jejíž hnutí se u krajanů v minulých volbách do sněmovny netěšila takové oblibě jako vládní strany. Kritiku opozičních zástupců spojovala opakovaná tvrzení, že korespondenční volba je účelová a nezaručuje dodržení ústavní zásady o rovnosti, přímosti a tajnosti hlasování. Poslanci opozice varovali také třeba před rozšířením možností manipulace s hlasy a před snížením důvěry veřejnosti ve volby.

Koaliční představitelé s takovými výtkami nesouhlasili. Korespondenční hlasování podle vládních poslanců zlepší Čechům pobývajícím v zahraničí dostupnost volebního práva.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v řádných volbách do Sněmovny v příštím roce.

Hnutí ANO trvá na odkladu účinnosti na rok 2026, příslušný pozměňovací návrh podal Radek Vondráček. Ve své další úpravě chce z korespondenčního hlasování vyloučit volby do Evropského parlamentu kvůli údajně největšímu riziku dvojího hlasování. Poslankyně Berenika Peštová navrhla zúžení možnosti hlasování poštou z ciziny na ty Čechy, kteří v Česku mají trvalé bydliště, nemovitost nebo v tuzemsku platí daně či odvody. „Zvýhodněné podmínky výkonu volebního práva korespondenční cestou by se měly vztahovat pouze na občany České republiky, na něž bude mít výsledný politický profil, který z voleb vzejde, skutečný dopad,“ stojí ve zdůvodnění.

Poslanci největšího opozičního hnutí předložili i několik spíše technických pozměňovacích návrhů. Patří k nim i povinné opatření hlasovacích lístků grafickým kódem, což by podle zdůvodnění mělo díky možnosti jejich načtení mobilním telefonem usnadnit volební akt zejména lidem se zrakovým postižením. Zda v závěrečném hlasování některá z opozičních úprav uspěje, není jisté.

Změny některých parametrů korespondenční volby navrhl už dřív Ústavně-právní výbor PS, chce například, aby se hlasy z ciziny započítávaly do čtyř největších krajů místo dvou, což by mělo snížit jejich vliv na rozdělování mandátů. I v případě, že by volič odhlasoval poštou, zůstalo by mu právo volit později osobně na zastupitelském úřadu. Hlas zaslaný poštou by se v takovém případě vyřadil. Opatření souvisí s možným ovlivňováním voliče při korespondenčním hlasování jeho okolím. Sněmovna tyto změny zřejmě přijme.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: archiv PS

Go to TOP