Organizace nabízí přeživším po střelbě sociálně-právní a psychologickou pomoc

Organizace In Iustitia nabízí přeživším, pozůstalým a svědkům střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) návaznou sociálně-právní či psychologickou podporu. Zájemci se mohou obrátit na telefonní číslo 773 177 636 nebo na e-mailovou adresu poradna@in-ius.cz. Za organizaci o tom 28. prosince informovala Anežka Benešová. V prvních dnech po útoku, který se odehrál před týdnem v budově fakulty na náměstí Jana Palacha, se lidé obraceli především na krizovou linku In Iustitia.

 

Součástí návazné pomoci, kterou nyní organizace nabízí, jsou i krizová intervence, podpora při vyrovnání s dopady útoku, informování o právech obětí, doprovod na policii a do lékařských zařízení nebo sociálně-terapeutické konzultace. „V právní oblasti může In Iustitia pomoci například s ochranou osobnosti v souvislosti s medializací případu nebo s provedením právní situací v pozici poškozených, pozůstalých či svědků. Dále lze využít on-line i osobní terapie. Všechny nabízené služby jsou zdarma,“ uvedla organizace v tiskové zprávě.

Na telefonní linku 773 177 636 se mohou zájemci obrátit v pracovní dny od 09:00 do 17:00. Mimo tento čas je jim k dispozici záznamník. O pomoc mohou požádat také e-mailem.

V reakci na střelbu na FF UK, která se odehrála před týdnem a která si vyžádala 14 obětí a 25 zraněných, spustila organizace krizovou linku. Celkem se na ni obrátilo přes 200 volajících. V den tragédie volali především lidé, kteří měli na místě své blízké, prožívali šok. „V pozdním večeru a v průběhu noci se objevovala častěji témata zoufalství, osamělosti v prožívání, sebevražedné myšlenky. V noci také volalo více přeživších, kteří byli přímo na místě, chtěli mluvit mimo jiné o výčitkách a pocitech viny, že oni přežili, a jejich blízcí ne,“ popsal sociální pracovník In Iustitia Dušan Vaněk. Později podle něj lidé kromě tématu vyrovnávání se se ztrátou blízkého potřebovali mluvit také o tom, jak po tragédii fungovat, jak přejít do běžného života.

Krizovou pomoc lidem po tragické střelbě nabízely i další organizace a linky, jejich přehled univerzita zveřejnila na webu. Fungoval také chat psychologické podpory UK.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP