NCOZ: Radikální online komunity se vzájemně podněcují k násilným činům

Riziko stupňování extremismu se v radikálních on-line komunitách zvyšuje především se zapojením mladistvých a nezletilých lidí. V kapitole o extremismu výroční zprávy za loňský rok to uvedla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). V komunitách podle centrály nehraje roli ani tak ideologie, ale přesvědčení, že jediným prostředkem k dosažení cíle či osobní satisfakce je použití násilí. Existují však komunity, které se profilují, ať již na neonacistickou ideologii, případně jde o stoupence například džihádistických skupin.

 

„Prostřednictvím komunit se šíří nejen (ideologická) inspirace, uživatelé se vzájemně motivují, podporují i podněcují k násilným činům, ale šíří se zároveň i know-how v podobě různých návodů, postupů či manuálů,“ popsala centrála. Nezbytné je podle policistů včas identifikovat uživatele, co v komunitách vystupují a věnovat pozornost materiálům, které se mezi nimi šíří.

V náboženském extremismu je podle NCOZ stále stěžejní šíření propagandy Islámského státu. Vliv se může podle policistů projevovat nejen jako financování terorismu, ale také v rekrutaci vojáků do konfliktních regionů či přípravě násilných akcí v Evropě.

NCOZ zmiňuje i účast bojových skupin z Čečenska ve válce na Ukrajině, přičemž tyto skupiny jsou podle ní pod vlivem radikálního islámu. Podle centrály existuje riziko, že by se skupiny mohly po skončení konfliktu přesunout dále do Evropy. Nadále podle NCOZ přetrvává i riziko v přesunu lidí v migrační vlně z Turecka, kdy je vzhledem k množství uprchlíků obtížnější identifikace a provádění kontrol.

U policie od počátku letošního roku funguje nový útvar s kybernetickou kriminalitou, extremismem a terorismem, vznikl vyčleněním dvou obdobných struktur z NCOZ. K rozdělení policie přistoupila proto, aby sbor mohl lépe reagovat na rychle se vyvíjející trestnou činnost. Po vyčlenění vznikl na NCOZ nový odbor kriminality v kyberprostoru. Mimo úkony trestního řízení poskytuje metodickou podporu v zajišťování a vyhledávání kryptoměn organizačním článkům NCOZ i dalším součástem policie.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP