Odsouzené z Věznice Světlá nad Sázavou běžely proti předsudkům

Triko, ve kterém jsou si všichni rovni, je symbolem běhu Yellow Ribbon Run. Ve čtvrtek 20. dubna 2023 se největší česká ženská věznice ve Světlé nad Sázavou zapojila do série závodů, které se konají v rámci 8. ročníku této akce. Na cestě k integraci podpořili odsouzené běžkyně také patronka dětí Yellow Ribbon Run, moderátorka ČT, Barbora Černošková a sportovec, filantrop a spoluorganizátor běhu Tomáš Slavata. Cílem běhů je od počátku úspěšná integrace lidí s trestní minulostí. Letošní ročník upozorňuje na téma vězněných a propuštěných žen. K aktuálním otázkám problematiky se před akcí sešli odborníci. Běh Yellow Ribbon Run s programem pro veřejnost vrcholí každý rok v červnu.

 

Před osvětovou akcí se ve Světlé sešli odborníci, kteří s trestanými ženami pracují. Zástupci Vězeňské služby ČR, Probační a mediační služby a neziskové organizace RUBIKON Centrum zde sdíleli své zkušenosti. Inspirací pro tuto diskusi jim jsou Pravidla OSN pro zacházení s trestanými a vězněnými ženami, tzv. Bangkocká pravidla. Ta například upozorňují na to, že jen malá část trestaných žen je natolik nebezpečná, aby bylo potřeba ji uvěznit a izolovat od společnosti. Zhruba 74 % trestaných žen páchá nenásilnou trestnou činnost. Pravidla poukazují na specifické potřeby a zranitelnost žen. Velká část trestaných a vězněných žen je totiž zároveň obětí násilí a zneužívání, trpí psychickými problémy a závislostmi.

Diskutovali jsme nad tím, jak zamezit růstu počtu vězněných žen, který se v posledních letech v ČR zdvojnásobil. Právě snížení trestní represe je předmětem Bangkockých pravidel. Uvěznění se týká téměř 9 % ženské vězeňské populace, tím zaujímáme nechvalné 5. místo v Evropě, kde jsou to běžně 4 % z celkové vězeňské populace. Na programu debaty byly také aktivity, které podporují kontakt vězněných žen s jejich dětmi. Přetrhání kontaktu mezi matkou a dítětem má na děti zásadní negativní dopad, “ zmiňuje Lenka Ouředníčková, ředitelka RUBIKON Centra pro inovace a rozvoj.

Odborné debaty se účastnila také ředitelka Věznice Světlá nad Sázavou Monika Myšičková.

„Mezioborová spolupráce a účast na této akci je skvělým způsobem, jak sdílet naše možnosti, zkušenosti, ale zejména nacházet řešení problému. Zapojení do osvěty Yellow Ribbon Run je pro nás cestou, jak vyjádřit solidaritu s odsouzenými, které chtějí svou situaci zvládnout.  Do 8. ročníku běhu se v naší věznici registrovalo osm odsouzených a zaměstnanci věznice a někteří poběží také na hlavní akci v červnu.

Jsem hrdá na to, že se ženy rozhodly do sportovní aktivity zapojit, a vážím si pracovníků věznice, kteří je na jejich cestě podpořili a motivovali“, doplňuje Monika Myšičková.

Do běhu ve Světlé nad Sázavou se dále zapojili zástupci města, studenti Gymnázia Světlá nad Sázavou, studenti Gymnázia Havlíčkův Brod a několik dětí z atletického kroužku pod vedením paralympionika pana Foťka.

Do běhů ve věznicích, se zapojí také další lokality. Tradičně to je například Věznice Příbram, která každoročně výrazně překračuje počty registrací do běhu, v roce 2021 to bylo za tuto věznici celkem 88 registrací, v roce 2022 to bylo již 130.

Příběhy běžců se žlutou stužkou přibližuje doprovodný program projektu Yellow Ribbon v rámci výstavy fotografií Jana Jirkovského s názvem „Uteč předsudkům aneb Žlutá stužka v pohybu“, kterou může veřejnost od 20. dubna zhlédnout v areálu Zámku Světlá nad Sázavou.

 

Běh se žlutou stužkou a akce Yellow Ribbon pro veřejnost

Termín: 20. června 2023

Místo: Aktivní lesopark Řepy, Praha 17

14:00 ZAHÁJENÍ PROGRAMU

16:00 REGISTRACE NA MÍSTĚ

16:30 – 17:30 DĚTSKÉ ZÁVODY

18:00 ŠTAFETOVÝ ZÁVOD

Doprovodný program: výstava, fotokoutek, občerstvení

REGISTRACE na https://www.stopnito.cz/detail-zavodu/610

 

Virtuální závod Yellow Ribbon Run

Termín: 8. března – 20. června 2023

Závod: libovolná trasa v lese, v parku, ve městě, 2 nebo 4 km

REGISTRACE na https://www.stopnito.cz/detail-zavodu/610

 

Zdroj: Yellow Ribbon
Foto: archiv pořadatele akce

Go to TOP