UNESCO vyzvalo k dialogu a přísnější regulaci sociálních sítí

Ke globálnímu dialogu ohledně způsobů regulace sociálních sítí vyzvala generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulayová. Formulovat by se podle ní měly mimo jiné zásady odpovědnosti pro společnosti, které sociální sítě provozují.

 

Dezinformacím a konspiračním teoriím, které se šíří rychleji než pravda a jsou rizikem pro stabilitu demokratické společnosti, je třeba čelit. „Digitální platformy změnily způsob, jakým komunikujeme a jakým se konfrontujeme se světem,“ prohlásila generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulayová 22. února na úvod dvoudenní konference v Paříži. Jejím cílem je diskuse o hrozbách, kterým čelí informační prostor a svoboda projevu v souvislosti se sociálními sítěmi.

Globální dialog by měl podle organizace poskytnout kromě regulačních doporučení například právní nástroje pro společnosti působící v oblasti sociálních sítí. „Omezilo by to rizika, která nyní vidíme, ve kterých nyní žijeme, šíření dezinformací a konspiračních teorií rychleji než pravda,“ řekla ředitelka UNESCO.

„Navzdory svému bohatství dnes tyto platformy věnují jen velmi málo prostředků na vzdělávání uživatelů nebo moderování obsahu, které v naprosté většině jazyků není dostupné nebo se dá jednoduše zpochybnit,“ uvedla Audrey Azoulayová. Poznamenala, že v tomto ohledu existuje velká nerovnost mezi různými světovými regiony.

 

Dezinformace ohrožují demokracii a odvádějí pozornost od řešení skutečných problémů

UNESCO vede od září globální konzultace zaměřené na definici mezinárodních doporučení, která budou dostupná vládě, regulačním a soudním orgánům, médiím i samotným internetovým společnostem. Zveřejnit je chce do poloviny roku 2023, uvedla agentura AFP.

Zavedení zákonů, které by zabránily společnostem provozujícím sociální média „šířit na svých platformách dezinformace“, mělo přijít už dávno, řekla účastníkům pařížské konference filipínská novinářka a nositelka Nobelovy ceny Maria Ressaová. Ta je dlouhodobou kritičkou platforem sociálních médií, které podle ní ohrožují demokracii a odvádějí pozornost společností od řešení problémů, jako jsou změny klimatu nebo nárůst autoritářských tendencí po celém světě.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP