Západočeští advokáti si užili tradiční novoroční setkání v plzeňském divadle

Dne 17. ledna se uskutečnilo na Malé scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni tradiční novoroční setkání západočeských advokátů a advokátek spojené se zhlédnutím divadelního představení „Jednou hole, jednou na nože“, pojednávajícího o čtyřech živelných důchodkyních, kterým hrozí vězení. 

Představení je dynamickou groteskou, kterou do skvostné dramatizace převedla sama autorka knižní předlohy Anita Augustin. Ve zkratce představuje čtyři okouzlující postarší dámy, kterým hrozí vězení. Zní to jako vtip, jenže důchodkyním to legrační nepřijde. Mají na krku problém – těžké ublížení na zdraví. Napadly totiž ministryni sociálních věcí, která přišla s novým programem pro seniory. A teď jim jde o všechno. Dostanou se s pomocí mladého doktora Kluppse na svobodu, nebo skončí opravdu za mřížemi? Výjimečná hra v sobě tají detektivku, oplývá černým humorem, staví nás před hraniční trauma, hravě komponuje i některé prvky cool dramatiky, znepokojivou imaginaci, osudový oheň i životní vyhoření, a to vše v mimořádné stavbě příběhu, který nepřestane překvapovat až do samotného závěru.

Skutečnost, že bravurně zahraná tragikomedie, vyextrahovala v závěru spíše v neočekávanou tragédii, neubrala ničeho na dobré náladě a dynamičnosti navazující části večera plné rozhovorů, drobného občerstvení a všudypřítomné spokojenosti nad setkáním se s kolegyněmi a kolegy.

 

 

 

Mgr. Jaroslav Liška, ml., regionální představitel ČAK pro Západní Čechy

Foto: archiv autora

Go to TOP