Mapová aplikace Street View pomohla dopadnout italského mafiána

Fotografie z mapové aplikace společnosti Google pomohla dopadnout italského mafiána, který v roce 2002 utekl z římského vězení a před italskou justicí se skrýval ve Španělsku. Jedenašedesátiletý Gioacchino Gammino byl zatčen v prosinci 2021 díky fotografii z aplikace Street View, která ho zachytila před jeho obchodem s ovocem a zeleninou.

 

„Jak jste mě našli? Deset let jsem nevolal ani své rodině,“ divil se podle médií Gammino při zatýkání italskou a španělskou policií ve městě Galapagar nedaleko Madridu.

Na snímku z mapové aplikace měl sice italský mafián rozostřený obličej, italští vyšetřovatelé ale podle obchodu, před nímž stál, našli facebookový profil restaurace se sicilskými specialitami. Na ní byla i fotografie jejího šéfkuchaře Manuela, v němž vyšetřovatelé ze sicilského Palerma poznali Gammina s jistotou podle jizvy na obličeji.

Gammino, odsouzený před lety za vraždy k doživotnímu trestu vězení, se na přední stránky novin dostal v červnu 2002, kdy se mu podařilo uprchnout z římské věznici Rebibbia. Pomohlo mu natáčení filmu ve věznici a jeho spoluvězeň, který vyvolal zmatek během návštěv příbuzných. Mezi ně se pak Gammino vmísil a zmizel.

Zadržený italský mafián má přezdívku Španěl, protože do Španělska poprvé utekl už v 90. letech. Tehdy byl zatčen v Barceloně a v roce 1999 předán italské justici.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP