Pokuta Polsku kvůli spornému soudnímu orgánu už dosáhla 160 milionů eur

Pokuta, kterou loni Soudní dvůr Evropské unie udělil Polsku za nedodržení jeho verdiktu ohledně sporného justičního orgánu, už dosáhla 160 milionů eur (čtyř miliard korun). Europoslancům ve Štrasburku to oznámil eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders. Pokutu ve výši jeden milion eur denně má Polsko platit do doby, než se podřídí příkazu unijního soudu a zastaví činnost disciplinární komory polského Nejvyššího soudu. Varšava pokutu platit nechce a nechala ji přezkoumat ústavním soudem.


„Pokuta je v celkové částce 160 milionů eur, dokud v Polsku nenastane pozitivní vývoj,“
řekl eurokomisař pro spravedlnost Reynders. „Fakt, že v Polsku to nyní směřuje k reformě disciplinárního řízení, je dobrý krok vpřed… Nakonec ale rozhodne to, do jaké míry zákon bude odrážet požadavky vytyčené Soudním dvorem,“ dodal.

Spor Bruselu a Varšavy se týká disciplinární komory Nejvyššího soudu, jejímž úkolem je řešit kázeňské prohřešky polských soudců. Podle kritiků je ale nástrojem vládnoucí strany Právo a spravedlnost k odstranění nepohodlných soudců. Polský prezident Andrzej Duda v únoru oznámil, že do Sejmu poslal novelu zákona o Nejvyšším soudu, která tento disciplinární orgán ruší, namísto ní má vzniknout nová komora. Zatím není jasné, zda unijnímu soudu bude tato úprava stačit. Někteří odborníci tvrdí, že novela podstatu problému neřeší.

Polský generální prokurátor a ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro se kvůli pokutě obrátil na polský Ústavní soud s tvrzením, že unijní soud překročil svoje pravomoci stanovené smlouvami o fungování EU. Ústavní soud zatím o jeho podání nerozhodl.


Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP