Žena musí za lži o úmrtích po očkování zaplatit čtvrt milionu korun

Omluvu a úhradu škod ve výši 250 000 korun uložil Městský soud v Praze ženě, která šířila na sociálních sítích lži o úmrtích po očkování na nemoc

Omluvu a úhradu škod ve výši 250 000 korun uložil Městský soud v Praze ženě, která šířila na sociálních sítích lži o úmrtích po očkování na nemoc covid-19. Uvedl to server Aktuálně.cz. Nepravomocně odsouzená J. P. před rokem ve videích na sociálních sítích lhala, že v domově pro seniory v Měšicích u Prahy zemřelo po očkování několik lidí. Organizace, která se o seniory stará, na ni podala žalobu. Žena, která musí kromě omluvy a náhrady škod také smazat zmíněná videa, je podle serveru součástí skupiny lidí, kteří šíří dezinformace o onemocnění covid-19 a očkování proti této nemoci nebo útočí na zdravotníky. 

 

Na základě údajného svědectví zaměstnankyně domova v Měšicích žena na facebooku tvrdila, že v zařízení kvůli očkování zemřeli na přelomu let 2020 a 2021 senioři a u dalších se vážně zhoršil zdravotní stav. Na videích zaznělo například i to, že v obci Měšice docházelo k falšování úmrtních listů seniorů, kteří po očkování zemřeli. Senioři v pečovatelských bytech tam ale v té době přitom kvůli nedostatku vakcíny ještě vůbec nebyli očkováni.

Provozovatelé domova, společnost Antonia senior services, kvůli tomu podali žalobu na ochranu dobré pověsti. Soud ženě zakázal, aby dezinformace dál šířila, a nařídil jí omluvit se. „Omluva má být zaslána písemně a poté zveřejněna na facebookovém profilu žalované a dále na jejích webových stránkách. Konečně soud uložil paní P. i povinnost uhradit klientovi částku peněžitého zadostiučinění 250 000 korun spolu s úroky z prodlení a náklady řízení,“ řekl advokát poškozených JUDr. Robert Falbr. Případ stále zkoumá policie, zjišťuje, zda se žena nedopustila zveřejněním lživých informací trestného činu.

Nepravomocně odsouzená žena se hájí tím, že jen opakovala tvrzení jiné ženy. Řekla, že se proti verdiktu soudu odvolá. Na dotaz, proč videa dodnes nesmazala, i když už věděla, že nejsou pravdivá, uvedla, že to byla chyba. Smazání videí však nadále odkládá, chce se poradit s právníkem, „aby to (smazání videí) nebylo interpretováno jako přiznáni viny“.

Domov v Měšicích se kvůli lžím šířeným na sociálních sítích potýkal podle pracovníků zařízení s nenávistnými reakcemi a s tím, že senioři pak odmítali ošetření. „Senioři jsou bohužel náchylnější k důvěře v dezinformace, neboť je pro ně obtížnější rozlišovat skutečně podložené informace od nepravdivých tvrzení,“ řekla serveru vedoucí pečovatelské služby. „Ještě nyní, rok po kampani, musíme některým seniorům vysvětlovat, že šlo o nepravdivé informace,“ doplnila.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP