Španělsko schválilo vznik prvních odborů sexuálních pracovnic

 Španělská justice schválila založení prvních španělských odborů sexuálních pracovnic. Nejvyšší soud svým verdiktem zamítl žádost vlády o zrušení odborové Organizace sexuálních pracovnic (OTRAS), která vznikla už v létě 2018. Tehdy se proti odborům postavila vláda socialisty Pedra Sáncheze a po třech měsících soud zrušil jejich stanovy. Aktuální verdikt zvrátil rozhodnutí soudu nižší instance, informovala agentura AFP.

 

Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí uvedl, že „zpochybňované stanovy“ jsou „v souladu s právem“ a že sexuálním pracovnicím „náleží základní právo na svobodu sdružování a mají právo se sdružovat v odborech“. Soud tak zrušil verdikt z listopadu 2018, který zrušil stanovy odborů španělských sexuálních pracovnic. Soud tehdy argumentoval, že schválením stanov by podpořil kuplířství, které je ve Španělsku nelegální.

Prostituce ve Španělsku není zakázaná od roku 1995, v zemi je poměrně značný počet soukromých domů, které nabízejí sexuální služby a jsou tolerovány. Kuplířství je však trestné.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

 

Go to TOP