Vláda neprojednávala jmenování nového nejvyššího státního zástupce

Vláda na svém zasedání 28. června neprojednávala jmenování nového nejvyššího státního zástupce. Ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová

Vláda na svém zasedání 28. června neprojednávala jmenování nového nejvyššího státního zástupce. Ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová k tomu uvedla, že svůj úkol navrhnout nástupce JUDr. Pavla Zemana splnila a že je nyní na premiérovi, aby návrh zařadil na jednání vlády. Ministryně Benešová chce, aby končícího JUDr. Pavla Zemana od července nahradil nynější náměstek JUDr. Igor Stříž. Premiér Ing. Andrej Babiš o víkendu připustil, že by nejvyššího žalobce mohla jmenovat až nová vláda po volbách, jak žádá část opozice.

Zeman ve funkci skončí 30. června. Rezignaci oznámil v květnu a mezi důvody zmínil i tlak ze strany ministryně Benešové. S požadavky opozice na odklad výběru Zemanova nástupce ministryně nesouhlasila. V materiálu pro vládu uvedla, že existuje „jednoznačný veřejný zájem na kontinuitě fungování Nejvyššího státního zastupitelství i soustavy státního zastupitelství jako celku“, a proto chce, aby počátek Střížova výkonu funkce bezprostředně navázal na skončení Zemana ve funkci.

Pokud vláda v příštích dvou dnech nezasedne mimořádně znovu, termín už nestihne. „Návrh jsme oficiálně na vládu podali minulý týden v pátek. Nyní je již na panu premiérovi, respektive na odboru vládní agendy úřadu vlády, kdy jej zařadí na program vlády,“ uvedla ministryně Benešová.

Premiér Babiš připustil, že by funkci nejvyššího státního zástupce mohla plnohodnotně obsadit až příští vláda a poukázal na to, že jde o politickou záležitost.

Zdroj: ČTK
Foto: NSZ

Go to TOP