NSS zřejmě bude moci odmítat kasační stížnosti u jednodušších případů

Širší možnost odmítat pro nepřijatelnost kasační stížnosti zřejmě bude mít Nejvyšší správní soud (NSS). Novelu zákona č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, která to předpokládá, schválila ve středu 2. prosince Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Díky novele by se omezila přetíženost NSS.

 

Soud by mohl odmítat kasační stížnosti u jednodušších případů, takových, které rozhodují na správních úsecích krajských soudů specializovaní samosoudci. Jde například o spory o pokuty nebo ve věcech sociálního a důchodového zabezpečení. V kauzách, které projednávají senáty krajských soudů, by musel NSS o kasačních stížnostech rozhodnout. V současné době může Nejvyšší správní soud označit za nepřijatelnou jen stížnost v záležitostech mezinárodní právní ochrany, tedy azylu.

Původně měl NSS novelou získat právo odmítnout jakoukoli kasační stížnost, když by shledal, že podstatně nepřesahuje zájmy navrhovatele. Věcně se měl zabýval jen stížnostmi, které jsou důležité nejen pro samu posuzovanou záležitost, ale i pro sjednocování judikatury správních soudů. Právní výbor však doporučil okruh případů zúžit a Poslanecká sněmovna na to přistoupila.

Předlohu zákona ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident republiky Miloš Zeman.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP