Prezident se rozhodl vetovat daňový balíček – jeho podoba je na senátorech

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vetovat daňový balíček, který obsahuje mimo jiné zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb z příjmu 15 a 23 procent. Důvodem je pozměňovací návrh v balíčku, který zvyšuje daňovou slevu na poplatníka. Podle prezidenta výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu. Miloš Zeman je také nespokojen s tím, že navzdory dohodě balíček neobsahuje zrušení superhrubé mzdy a zavedení nových sazeb daně z příjmu pouze na dva roky.

Sněmovna schválila v daňovém balíčku nejen zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmu na 15 a 23 procent, ale i zvýšení daňové slevy na poplatníka na 34 125 korun. To by znamenalo příští rok propad příjmů veřejných rozpočtů zhruba o 130 miliard korun.

Ministryně financí Alena Schillerová upozornila, že změnu slevy na poplatníka nelze oddělit od nastavení daňových sazeb. „Sleva na poplatníka se nezruší, dnes je 24.840 korun a stojí to ročně 130 miliard korun. To je více než bude stát snížení daně na 15 a 23 procent,“ uvedla ministryně. Dodala, že pokud by se zvyšovala sleva na poplatníka se zavedením sazeb z příjmu 19 a 23 procent, pak by stoupla daň drtivé většině živnostníků.

Problémem je podle ministryně financí také omezení platnosti daňových změn na dva roky. „To je také v rukou Senátu. Muselo by tam být několik novelizačních bodů, které by musely jasně říct, co bude platit od roku 2023,“ uvedla.

Senát by měl o daňovém balíčku jednat 10. prosince, takže senátní kluby mají na jednání o pozměňovacích návrzích a dohodu na nich ještě zhruba týden. Pokud Senát vrátí daňový balíček s úpravami, což se očekává, dolní komora o nich bude rozhodovat pravděpodobně v týdnu před vánočními svátky.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP