Platy politiků a představitelů státních orgánů příští rok zřejmě neporostou

Hrubé platy vrcholných politiků a dalších činitelů včetně soudců zůstanou v příštím roce zřejmě na letošní úrovni. Jejich zmrazení schválila v pátek 20. listopadu 2020 Sněmovna. Předlohu novely zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident republiky Miloš Zeman. Schválená změna zákona pak upraví výpočet platů ústavních činitelů od roku 2022. Odvíjet se budou od průměrné mzdy v celé ekonomice místo od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, jako je tomu v současné době.

 

Základní měsíční plat poslance a senátora tak v příštím roce pravděpodobně zůstane na letošní úrovni 90 800 korun. Pokud by předloha neplatila, vrcholným politikům a dalším činitelům by příští rok vzrostly hrubé platy asi o devět procent.

V souladu s novelou by se v roce 2022 platy odvíjely od toho, jaká bude letošní průměrná hrubá mzda v celé ekonomice, neměly by být ale nižší než v příštím roce. Z predikce Ministerstva práce a sociálních věcí uvedené v důvodové zprávě k pozměňovacímu návrhu vyplývá, že základní plat poslance by v roce 2022 mohl být 92 600 korun.

Takzvaná platová základna, od níž se pak odvíjejí konkrétní platy na jednotlivých pozicích, má do budoucna činit 2,5násobek a pro soudce trojnásobek průměrné mzdy v celé ekonomice. Pokud by ale takto stanovená platová základna v roce 2022 i v následujících letech byla nižší než v příštím roce, použil by se údaj pro příští rok. Od platové základy se pak podle zákonem stanovených koeficientů stanoví platy a náhrady v různých pozicích.

Jak uvedli někteří poslanci, berou tento krok jako projev solidarity s občany České republiky, kteří jsou postiženi pandemií onemocnění Covid-19 a opatřeními s ní souvisejícími. Domnívají se, že v současné ekonomické situaci je namístě zmrazit platy politiků příští rok a navázat je na průměrnou mzdu v celé ekonomice.

Na platy soudců a ústavních činitelů je v návrhu státního rozpočtu na příští rok vyčleněno 5,78 miliardy korun, zhruba o 83 milionů méně než letos. S ohledem na poslanecké návrhy na zmrazení růstu platů ústavních činitelů vláda nezapracovala do rozpočtu nárůst sumy na jejich platy, peníze na ně jsou v rozpočtové rezervě, která je o jednu miliardu vyšší, než je její úroveň ze zákona. V případě potřeby by je vláda uvolnila.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP