Vláda projedná speciální zákon o zvláštních způsobech hlasování

Vytvoření speciálních volebních komisí, které mají v říjnu zajišťovat volební servis pro lidi uzavřené kvůli epidemii koronaviru do karantény, vyjde státní pokladnu zhruba na 9,5 milionu korun. Plošné navýšení odměn pro komisaře o 500 korun by mělo podle návrhu zákona stát 56 milionů korun. Návrh speciálního zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2020 vložilo Ministerstvo vnitra do elektronické legislativní knihovny. Vláda by ho měla projednat za týden, o několik dnů později se k němu vyjádří Sněmovna.

Zákon počítá s vytvořením stanovišť pro hlasování z auta ve všech okresech, speciálních volebních okrsků v uzavřených domovech seniorů a s výjezdy zvláštních komisí za voliči, kteří nemohou využít předchozích dvou variant. Zapisovatel speciální komise pro hlasování má nárok na odměnu 5000 korun za každý den, kdy vykonával funkci a zároveň se podílel na zajištění hlasování zvláštním způsobem. Člen sčítací komise má nárok na odměnu 10 000 korun, která se navyšuje o 5000 korun v případě, že se účastní také sčítání výsledků hlasování ve druhém kole voleb do Senátu, uvádí návrh zákona.

Výdaje orgánů státní správy za volby proplácí stát z rozpočtové kapitoly všeobecná pokladní správa. Náklady na odměny členů sčítacích komisí autoři návrhu předpokládají v celkové výši do dvou milionů korun, náklady související s nároky zapisovatelů komisí pro hlasování budou přibližně čtyři miliony korun. „Kraje také budou hradit náklady na pronájem volebních stanovišť, pořízení volebních uren, pronájem výpočetní techniky, psací potřeby, školení, ochranné pomůcky pro členy sčítací komise, personální náklady na přijímání telefonických požadavků na přenosné volební schránky a sestavení seznamu oprávněných voličů. Předpokládají se výdaje v celkové výši tří milionů korun,“ uvádí doprovodný materiál. Zhruba 400 000 korun bude stát navýšení počtu volebních obálek, sad hlasovacích lístků a přelepů volebních uren. Plošné navýšení odměn pro všechny členy okrskových volebních komisí o 500 korun navýší rozpočet voleb o 56 milionů korun.

Podle dřívějšího vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové měl činit rozpočet letošních podzimních voleb 450 milionů korun, před čtyřmi lety to bylo 307 milionů.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP