MŠMT navrhne upravit v novele zákona jména tří vysokých škol

Ministerstvo školství chce upravit názvy tří vysokých škol v Česku. Z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU) by se kvůli zrušení farmacie na této škole měla stát Veterinární univerzita Brno. Ze jména Janáčkovy akademie múzických umění a Univerzity obrany by mělo zmizet Brno. Vyplývá to z návrhu novely zákona o vysokých školách, který ministerstvo vložilo do legislativní knihovny vlády na webu.

„Vzhledem k tomu, že ke dni 1. července 2020 došlo k přesunu Farmaceutické fakulty z VFU na Masarykovu univerzitu a na VFU se nadále nebudou uskutečňovat studijní programy v oblasti vzdělávání farmacie, je bezpředmětné a navíc zavádějící uvádět v názvu univerzity také slovo farmaceutická,“ uvedlo ministerstvo v předloze. Škola podle úřadu 1. června sama oznámila změnu svého jména. Je ale třeba s tím dát do souladu i zákon.

Podnět k úpravě svého jména dala i Janáčkova akademie múzických umění (JAMU) v Brně, která se podle ministerstva po několikaleté diskuzi rozhodla vypustit ze svého jména název města, kde sídlí. Podobně navrhlo ministerstvo obrany zkrátit i název vojenské státní vysoké školy a vrátit se tak k původnímu názvu Univerzita obrany.

Úprava názvů škol v zákoně by podle ministerstva měla být co nejrychlejší. Návrh se proto vyhne připomínkovému řízení. Úřad by zároveň chtěl, aby ho Sněmovna schválila již v prvním čtení. Účinnosti by pak novela měla nabýt den po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP