Návrh na odebírání podvodně získaných titulů vláda neposvětila

Na svém jednání v pondělí 13. července Vláda ČR nepodpořila pirátský návrh na zjednodušení odebírání podvodně získaných vysokoškolských titulů. Hlavní problém vidí kabinet v tom, že návrh představuje prolomení zákazu retroaktivity, uvedla ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová. Podle ministra školství Ing. Roberta Plagy, PhD., kabinet připraví vlastní verzi materiálu a předloží ji na podzim Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Jak uvedl ministr Plaga, problém řeší novela vysokoškolského zákona připravená – ve spolupráci s odbornými organizacemi – Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Norma už prošla meziresortním připomínkovým řízením. „Musím říct, že je komplexněji připravena, řeší ty oblasti, které měla řešit tato pirátská novela, a řeší je podstatně lépe,“ řekl k novele Robert Plaga. A dodal: „Pevně věřím, že nejpozději na podzim tato novela dojde do Poslanecké sněmovny. Je možné, aby se k ní i Piráti připojili.“

Předkladatelé poukazují na to, že vysoké školy nyní mohou odebírat tituly jen těžko, neboť zákon požaduje soustavné nebo opakované jednání studenta proti dobrým mravům. Podle předlohy novely stačilo i závažné porušení dobrých mravů. Řízení by navíc nově mohlo začít až do 15 let od vykonání zkoušky nebo obhajoby disertační práce, zatímco nyní je to do tří let.

Kabinet odmítl i navrhovanou pravomoc rektora zneplatnit jmenování profesorem. Materiál poukazuje na to, že profesory jmenuje na návrh vědecké nebo umělecké rady prezident republiky a rozhodnutí musí podepsat i předseda vlády. Není proto možné určit orgán, který by jmenovací akt rušil, zdůraznili vládní právníci.

Předloha by také uložila vysokým školám bezodkladné zveřejňování závěrečných prací na jejich webových stránkách. Doprovodná úprava zákona o regulaci reklamy by měla omezit inzeráty společností, které nabízejí pomůcky pro podvádění při studiu nebo vypracování seminárních a závěrečných prací na zakázku.

O novele rozhodne Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP