Vláda asi podpoří novelu zákona o Hasičském záchranném sboru ČR

Hasiči by mohli dostávat od pojišťoven úhradu nákladů nejen za zásahy u dopravních nehod, ale u všech případů souvisejících s provozem vozidel, na něž se vztahuje pojištění odpovědnosti. Poslaneckou novelu zákona, kterým se mění zákon č. 320/2015 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky, ministra vnitra Jana Hamáčka by měla vláda podle podkladů pro pondělní schůzi před zákonodárci podpořit.

Česká kancelář pojistitelů už dříve uvedla, že jde o zpřesnění formulace, počet vykazovaných zásahů by růst neměl. Zdražení takzvaného povinného ručení se proto kvůli této změně nepředpokládá.

Pojišťovny hradí každé hasičské jednotce, která zasahuje u nehody, paušální hodinovou sazbu 5600 korun. „Novelou se sazba nezmění, takže dopad na pojištění odpovědnosti z provozu vozidla nečekáme,“ sdělila mluvčí kanceláře pojistitelů Veronika Nová. Kancelář podle ní s ministrem Hamáčkem na návrhu spolupracovala.

Z důvodové zprávy k předloze vyplývá, že pojišťovny budou nově hradit například zásahy hasičů při požáru automobilu na parkovišti. „Cílem je postihnout všechny situace, na které se vztahuje pojištění odpovědnosti z provozu vozidla,“ stojí v ní.

Úhradu budou hasiči podle novely uplatňovat kvůli snížení administrativy prostřednictvím jednotného formuláře, který usnadní hasičům vykazování zásahů. Loni pojišťovny uhradily hasičům podle statistiky kanceláře za 6395 zásahů celkem 92,2 milionu korun, v průměru 14 420 korun za zásah.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP