Vláda zakáže od půlnoci na sobotu návštěvy ve věznicích

Vláda zakáže kvůli šíření koronaviru s účinností od půlnoci na sobotu 14. března 2020 návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech. Vězňům bude umožněno více telefonovat s příbuznými a změní se také systém doručování balíků. I po zákazu budou moci do věznic i nadále vstupovat advokáti nebo například pracovníci zásobování, pokud jim dozorci nenaměří zvýšenou teplotu.

Vězeňská služba už dříve zavedla kvůli nebezpečí šíření nákazy koronavirem povinné bezkontaktní měření tělesné teploty u všech, kdo vcházejí do věznic či detenčních ústavů. K zákazu návštěv odsouzených ale doposud nepřistoupila.

Návštěv od svých blízkých se od soboty nedočkají odsouzení ani obvinění, kteří jsou ve vazbě. Toto ochranné opatření bude trvat po dobu nouzového stavu, případně do odvolání.

Vězeň má za normálních okolností nárok na tři hodiny návštěv měsíčně, přičemž se za ním mohou dostavit až čtyři lidé. Vzhledem k současnému počtu lidí za mřížemi to představuje značné množství lidí z venku, kteří by mohli koronavirus roznést. Zákaz návštěv ve věznicích byl už dříve vyhlášen také v Itálii, která je z evropských zemí nejpostiženější šířením nového typu koronaviru. Vzpoury, které v návaznosti na tento krok vypukly v téměř třech desítkách věznic, si vyžádaly 12 obětí. Podle agentury Reuters většina zemřela na předávkování léky, které požili, když se dostali do vězeňských ošetřoven. Také Slovensko už dříve zakázalo návštěvy ve věznicích.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Go to TOP