Novela zákona o bankách podpoří širší využívání bankovní identity lidí

Lidé zřejmě budou moci využívat pro ověřený přístup k elektronickým službám veřejné správy svou bankovní identitu, která slouží k přihlašování do internetového bankovnictví. Předpokládá to poslanecká novela zákona o bankách, kterou 4. prosince 2019 schválila Sněmovna. 

Rozšíření možností využívání bankovní identity, s níž lidé běžně zacházejí, zvýší podle autorů předlohy dostupnost on-line služeb vyžadujících prokázání totožnosti a povede k dalšímu rozvoji regulovaných on-line služeb a veřejných služeb e-Governmentu. Internetové bankovnictví má v České republice kolem pěti milionů lidí. Využívání rozšířených možností bankovní identity nebude nijak zpoplatněno.

Jediným rozšířenějším státním nástrojem pro elektronickou identifikaci jsou nyní občanské průkazy se strojově čitelnými údaji a kontaktním elektronickým čipem vydávané povinně od loňského července. Je k nim zapotřebí počítačový program a čtečka a aktivně je využívají podle důvodové zprávy jen desítky tisíc lidí.

Novelu zákona o bankách čeká dále posouzení v Senátu. Měly by být také vytvořeny předpoklady pro přístup bank do základních registrů. Banky tak budou moci podle předkladatelů lépe předcházet legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu a také bránit případům zneužití identity.

Přímý přístup do informačních systémů veřejné správy budou mít podobně jako banky také pojišťovny. K vybraným údajům se dostanou už nyní, ovšem způsobem, který není uživatelsky praktický.

Novelu zákona o bankách podepsalo přes 120 ze 200 poslanců. Účinná má být od roku 2021.

 

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP