Práva zaměstnanců pečujících o postižené by se mohla rozšířit

Zaměstnanec, který pečuje o postiženého člověka nebo o dítě a pracuje kvůli tomu na zkrácený úvazek, by mohl dostat zákonné právo požádat opět o prodloužení pracovní doby.

Zaměstnavatel by mu musel do půl roku vyhovět, pokud by tomu nebránily vážné provozní důvody. V novele zákoníku práce to navrhla skupiny poslanců opozičních KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Předkladatelé poukazují na to, že zaměstnavatelé jsou nyní v těchto případech povinni žádosti o kratší pracovní dobu vyhovět, pozdější žádosti o prodloužení úvazku ale nikoli. Zaměstnanci tak už při podání žádosti o kratší úvazek musí zvažovat i riziko, že zaměstnavatel později nebude ochotný jim pracovní dobu opět prodloužit, napsali v důvodové zprávě.

Novela by také lidem umožnila po dobu rodičovské dovolené vykonávat na základě dohody o provedení práce u svého zaměstnavatele formálně stejnou činnost jako v dosavadním pracovním poměru. Zákon nyní výkon stejné práce u jednoho zaměstnavatele na základě odlišných pracovněprávních vztahů obecně zakazuje. V praxi se zákaz v případě lidí na rodičovské podle předkladatelů obchází tak, že v dohodě o provedení práce je sjednán jiný druh činnosti, reálně ale zaměstnanec vykonává práci stejnou.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

 

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

 

Go to TOP