Novela umožní dovoz potravin určených pro západní trhy

Za klad novely zákona o významné tržní síle označil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza to, že umožní prodej českým obchodníkům zboží, které je určeno pro západní trhy. Novelu ministerstvo zemědělství poslalo do připomínkového řízení.

Za klad novely zákona o významné tržní síle označil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza to, že umožní prodej českým obchodníkům zboží, které je určeno pro západní trhy. Novelu ministerstvo zemědělství poslalo do připomínkového řízení.

Dříve to podle něj v některých případech nadnárodní výrobci neumožňovali. Mělo by se tak zabránit jednomu z problémů, který se odhalil při řešení tzv. dvojí kvality potravin.

Podle svazu tkví hlavní problém v tom, že západní potravinářské koncerny nepovolí českým obchodníkům koupit kvalitnější zboží pro západní trhy. „Jde o to, aby obchod dostal právo nakoupit německou nebo španělskou verzi. A dneska potravinářské koncerny tomu brání, když to někdo z obchodníků zkusil, tak mu bylo jasně řečeno, že musí nakoupit variantu pro český trh. A kdyby zkusil přivézt třeba tu německou, tak mu přestanou dodávat všechno z jejich sortimentu,“ uvedl již dříve Prouza.

To novela odstraňuje. „Je zakázáno bránit odběrateli dodání na trh ČR u potravin, které jsou určeny k prodeji v jiném členském státu EU. Zavedením této právní formulace dojde k umožnění nákupu a dodání potravin, které jsou určeny pro jiné trhy v EU. Jedná se o odstranění dvojí kvality produktu tzv. teritorialitu. V praxi jsou časté případy, kdy odběrateli není umožněno nakoupit produkt, který je určen pro jiný trh v rámci EU. Jedná se z pravidla o produkty s kvalitnějším složením prodávané v obdobném balení,“ uvádí v důvodové zprávě ministerstvo.

Typickým příkladem jsou podle něj potraviny s odlišným množstvím kakaa nebo různým poměrem masa. „Většinou jsou tyto kvalitnější výrobky nabízeny na západních trzích. Dodavatel toto odůvodní například tím, že lidé v dané zemi jsou zvyklí na jinou chuť těchto potravin,“ dodalo ministerstvo.

Návrh je podle Prouzy dobrý, svaz mimo jiné na tuto problematiku při jednáních o dvojí kvalitě upozorňoval. Prezidentovi ale vadí sankce pro prodejce, pokud se přijde na to, že nabízí stejně označený výrobek s jiným složením, než je uváděný v jiném členském státě. Pokutu by podle něj měl dostat výrobce. „Představte si, že Jednota v Kaplicích dostane pokutu za to, že má druhou variantu coca coly než se prodává ve Španělsku. Přece výrobce ví, kolik to má variant a jaké mají obaly,“ dodal.

Novelu zákona o potravinách, která tuto sankci přináší, projednala s kladným stanoviskem v květnu vláda. Tato v budoucnu zakázaná praxe bude považována za nekalou obchodní praktiku. Mohla by za ni být pokuta až 50 milionů korun.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP