Na šéfa pražského vrchního soudu se hlásí Sváček a Dörfl

Do výběrového řízení na nového předsedu pražského vrchního soudu se přihlásili jeho místopředseda pro trestní věci Jan Sváček a předseda Krajského soudu v Ústí na Labem Luboš Dörfl.

Soutěž skončila v pátek 12. července 2019, ministryně spravedlnosti Marie Benešová ji vyhlásila 18. června, protože stávajícímu šéfovi soudu Jaroslavu Burešovi k 1. lednu příštího roku končí sedmileté funkční období.

Sváček působí jako soudce vrchního soudu od roku 2013. Místopředsedou se stal loni v prosinci. O čtyři roky dříve kandidaturu na funkci šéfa trestního úseku vzdal po kritice některých senátorů a občanských iniciativ. Sváčkovi někteří politici a aktivisté vyčítali, že údajně zatajoval informace o své komunistické minulosti či navrhoval do funkcí soudců problematické lidi.

Sváček, který v minulosti působil i jako poradce prezidenta Václava Klause, už dříve kritiku odmítl. Se členstvím v komunistické straně se prý netajil, popřel také vazby na lidi z klientelistických kruhů. Před rokem 2013 řídil Sváček Městský soud v Praze. Dvakrát byl nominován do funkce ústavního soudce, ale Senát se v obou případech postavil proti.

Dörfl se stal šéfem ústeckého krajského soudu na podzim 2014. Předtím působil jako předseda senátu Vrchního soudu v Praze.

Kvůli končícím mandátům se do dvou let uskuteční kompletní obměna vedení obou vrchních a všech krajských soudů. V září končí předseda olomouckého vrchního soudu Robert Gryga. V červnu 2020 skončí v čele královéhradecké justice Jan Čipera, v říjnu pak předsedové krajských soudů jihočeského a plzeňského – Milan Tripes a Miloslav Sedláček – a šéf Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Předsedy vrchních a krajských soudů jmenuje na návrh ministra spravedlnosti prezident republiky. Z funkce lze předsedu odvolat pouze na základě rozhodnutí kárného senátu.

Zdroj: ČTK

 

Go to TOP