Singapur schválil kontroverzní zákon proti falešným zprávám

Singapurský parlament schválil zákon bojující proti falešným zprávám, takzvaným fake news. Na jeho základě mohou být za šíření dezinformací pokutována média i jednotlivci. Informují o tom tiskové agentury. Nový právní předpis kritizují lidskoprávní skupiny, novináři i technologické firmy kvůli obavám z omezování svobody slova.

Podle zákona musejí internetové platformy upravit nebo odstranit obsah, který vláda považuje za nepravdivý. Za porušení této povinnosti hrozí provinilcům až deset let vězení, nebo pokuta v přepočtu téměř 17 milionů korun.

Singapurský ministr vnitra K. Shanmugam uvedl, že se nového zákona média nemusejí obávat. „Tento zákon svobodu slova neohrozí. Týká se dezinformací. Týká se internetových botů, trollů, falešných účtů a tak dále,“ řekl Shanmugam v singapurském parlamentu. „Fungování demokratické společnosti závisí na tom, že jsou členové této společnosti informováni, nikoliv dezinformováni,“ uvedl.

Technologičtí giganti jako Facebook nebo Google se obávají, že uvedený normativní akt dává Singapuru příliš velkou moc rozhodovat o tom, co je pravda a co není.

Krok parlamentu kritizuje i lidskoprávní organizace Mezinárodní výbor právníků (ICJ). „Vzhledem k tvrdým trestům, širokému záběru teritoriálních pravomocí a absence jasné ochrany svobody projevu se obáváme, že tento zákon může být zneužit ke kontrole a omezení šíření informací a názorů,“ řekl agentuře Reuters Frederick Rawski z ICJ.

Singapur se pravidelně umisťuje ve spodní části žebříčků svobody médií, a to i přes to, že se jedná o ekonomicky vyspělou a bohatou zemi. V žebříčku organizace Reportéři bez hranic se země nachází na 151. místě ze 180 sledovaných zemí, podobně jako například Rusko. Česká republika je na 40. místě.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP