Alimenty na dítě budou podle soudu platit bratři-dvojčata

Brazilský soudce rozhodl, že dva bratři, kteří jsou jednovaječnými dvojčaty, budou platit alimenty na dítě, k němuž se ani jeden z nich nehlásí. Mužům je nyní 31 let a matka dítěte není schopná říci, který z nich je otcem. Oba se vymlouvají na toho druhého. Paternita se v tomto případě nedá určit zkouškou DNA.

Agentura AFP napsala, že by se tato informace mohla vydávat za opožděného apríla, avšak jde o skutečnou kauzu, o níž v pondělí rozhodl soudce ve středobrazilském státě Goiás. „Soudce Filipe Luis Peruca došel k závěru, aby se zplození dítěte přičetlo oběma sourozencům a aby oba platili alimenty ve výši 30 procent minimální mzdy,“ stojí v závěrečném dokumentu soudu.

Minimální mzda v Brazílii činí 998 realů (6000 korun), takže oba muži budou muset měsíčně posílat kolem 300 realů.

Podle AFP je to chabá pomoc dítěti, které se narodilo z krátkého vztahu matky s jedním z dvojčat. Matka ale není schopna říci, kdo je otcem holčičky, a muži se obviňují navzájem.

První se podrobil testu DNA, podle nějž má být otcem on, avšak muž otcovství neuznal a trvá na tom, že otcem je jeho bratr. Test DNA provedený u bratra ale dopadl stejně, protože monozygotní dvojčata mají stejný genetický profil.

„Jeden z bratrů se snaží zastřít otcovství. Soud musí potrestat toto nečestné chování, jež poškozuje právo na uznání otcovství,“ uvedl soudce v rozsudku. Tribunál také v dokumentaci uvedl, že od období dospívání dvojčata zneužívala vzájemné podobnosti a vydávala se jeden za druhého.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Go to TOP